Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2020 23:10 - Македонският език е рожба на сръбските аспирации и на руската омраза към България
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6323 Коментари: 33 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Македонският език е рожба на сръбските аспирации и на руската омраза към България

Най-големите жертви са самите македонци, но те тепърва ще го разберат

    image

Георги Димитров и Йосип Броз Тито - братска прегръдка на обезбългаряването

22 NOV 2020 Кънчо Кожухаров

През XIX и XX век бяха създадени няколко изкуствени езика – есперанто, волапук, идо и т.н., като най-голяма популярност добиха първите два. Общото между тях е, че са създадени с благородната цел да подобрят общуването между хората и че тяхната граматика и лексика са дело на създателите им, т.е. създаването на тези езици е интелектуален и морален подвиг.

Македонският език е тяхна коренна противоположност– той е създаден с престъпната цел да прекъсне нормалното общуване между две категории българи – живеещите в тогавашната социалистическа република Македония в рамките на бивша Югославия и живеещите в родната България. Още по-лошо е, че неговото създаване не е интелектуално постижение, а касапска операция – книжовният македонски език е осакатен чрез сърбизиране български език. 

В началото е македонизмът

Както изтъква историкът Никола Стоянов, данни от чиито статии ползвам тук, македонизмът е създаден през 1888 г. като платформа за борба срещу Българската екзархия. Неговият автор Стоян Новакович (сръбски политик – министър председател, министър на външните работи и на просветата; писател, филолог и председател на Сръбската академия на науките) се обосновава така: „Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. ...но сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник... Този съюзник аз виждам в македонизма... с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма.“

Когато обаче след Първата световна война вардарска Македония е окупирана от Сърбското кралство, Белград направо хваща тоягата – лишава българите от политически права, затваря училищата, изгонва учителите и свещениците. За четвърт век македонизмът – този инструмент за обезбългаряване е изоставен като твърде „мек“.

Намесва се Коминтернът

През януари 1934 г. в „Резолюция по македонския въпрос и ВМРО“ Коминтернът, ръководен от своя генерален секретар и покорен слуга на Сталин, секретаря на БКП Георги Димитров, издига лозунга за „правото на нацията за самоопределение и отделяне и завоюване на независима, обединена македонска република на трудещите се“. Скоро групата на националните предатели набъбва, като към инициатора Димитров се присъединяват Алекси Величков, Владимир Поптомов, Дино Кьосев, Никола Вапцаров и други.

Далечната и неявна цел е съветска експанзия и установяване на комунистическа диктатура над целия свят, ала зад нея прозира и старото недоволство на Руската империя от „непокорността и неблагодарността“ на българите и още по-стария ѝ комплекс от чисто българските корени на нейната писменост, култура, религия и – до голяма степен – държавност. Стремежът е българите да бъдат лишени от история и самочувствие, за да бъдат превърнати в поредния покорен от руснаците народ.

Осакатеният език

На втори август 1944 г. в манастира „Прохор Пчински“ се взема решение да бъде създаден нов, официален македонски език, който „да влегува веднаш во сила“. Сърбинът Блаже Конески опитва да наложи новоизмислената азбука да копира изцяло сръбската, но секретарят на югославската компартия по идеологическите въпроси Милован Джилас сформира поредната езикова комисия, която взема окончателното решение. От македонския език е изхвърлен „българизмът“ Ъ (както буквата, така и звукът) и са вкарани три сръбски букви. С това първата част от операцията „Македонски език“ – създаването на собствена азбука чрез осакатяване на българската – приключва. 

Към меката дебългаризация следва да прибавим и ефекта от екзекутирането между 1944 и 1946 г. на над 20 000 души от интелектуалния елит на Македония и затварянето, измъчването, изпращането в концлагери и убийствата на повече от 100 000 българи. 
За сърбоманските управници на Македония това обаче не е достатъчно. За да бъде прекъсната връзката между хората и техните езикови корени, започва усилена сърбизация на лексиката. Хиляди български думи биват изхвърлени от македонския, като на тяхно място се вкарват неестествените сръбски чуждици. Този процес продължава вече над 70 години и постепенно променя манталитета на родените в Югославия/БЮРМ/Северна Македония български потомци.

Разплатата

Задава се обаче страшна разплата, за която македонските родоотстъпници и техните покровители от Русия/СССР и Югославия/Сърбия не знаят и дори не подозират. Тя е следствие от истината, до която стигнах благодарение на работата си като писател и преводач.
Езикът е живо същество. Езикът живее в симбиоза със своите носители – хората, които го говорят. Изрязването на живи звуци от него е равносилно на отстраняването на важни органи. Насилственото вкарване на чужди думи е равносилно на присаждането на неприсъщи тъкани. 
Но още по-страшно е, че езикът е основата на мисълта и благородството, които се усвояват заедно с майчиното мляко и народните приказки. Лишаването на езика от устояли векове думи, изрази и звуци води до обедняване и осакатяване на мисълта. Някои мисли не могат да бъдат формулирани с изопачените нови думи. Някои чувства не могат да бъдат изпитвани от хора, чийто речник е лишен от хилядолетното благородство на родния език. Мисля, че нашите близки роднини отвъд границата вече са започнали да губят някои от вродените достойнства на българите.
Като писател и човек ми е жал за тях.










Гласувай:
17



1. анонимен - Точно така е. Руската омраза към ...
22.11.2020 23:19
Точно така е.
Руската омраза към България е отколешна.
А някои тикви ги наричат освободители
цитирай
2. shtaparov - Поздравления!
23.11.2020 08:11
Aбсолютно вярно- имаш пълно право да пишеш така!
цитирай
3. golden - България е все още подчинена на Русия.
23.11.2020 08:15
доказателства: имаме си президент обичащ Русия. Имаме си паметници, които никоя политическа партия не смее да разруши ! Борисов се срахува от Путин...подмазва му се. А, К.Нинова дава всичко възможно да откъсне БГ от ЕС...депутатите от Бсп си имат сайтове в които пускат чиста пропаганда срещу Европа.....
цитирай
4. tota - Точно така е. Руската омраза към ...
23.11.2020 12:55
plonder написа:
Точно така е.
Руската омраза към България е отколешна.
А някои тикви ги наричат освободители


Моето виждане е различно от това на автора. Той е формирал своето виждане въз основа на интересите на Русия, отстоявани чрез нейната политика на Балканите. Войната е факт и освобождението ни е факт, които не можем да отречем. Не случайно Трайко Китанчев е написал, че само Русия пролива кръвта на своите избрани синове, за да помага на чуждите... Какво като прозират интереси. Не трябва да виждаме омраза в обикновените руски хора към нас. Още повече, че там живеят толкова много, които имат българска кръв.
цитирай
5. tota - Aбсолютно вярно- имаш пълно право ...
23.11.2020 13:09
shtaparov написа:
Aбсолютно вярно- имаш пълно право да пишеш така!


Материалът не е мой. Авторът вярно е пресъздал политическите процеси, довели до днешното състояние на отношенията ни със северна Македония. Всичко е въпрос на интереси и политика. На даден етап е било необходимо да се създаде федерация на Балканите и процесите накланят в интерес на Сърбия. Тя - Сърбия винаги е била приоритет в отношенията на Русия към народите на Балканите. Знаем, защо на е допуснато България да се реализира териториално в рамките на етническите граници. Знаем отношението на Русия и на останалите държави, наричани Велики. Всъщност ние получаваме освобождението срещу зависимост. Затова сега трябва твърдо да отстояваме интересите си, защото нищо чудно да се проявят апетити към част от територията ни. Трябва да си сложат ръката на сърцето и да кажат на глас, че ние сме единствената държава, която граничи със собствени територии и население, с изключение вече на Източна Тракия, където е прочистено българското население през 1913 г. Глупост до наивност на балканските народи и техните правителства е липсата на прозрение, че самите ние ако сме обединени можем да успяваме. По този начин няма да допускаме намеса във вътрешнополитическия живот водеща до противопоставяне. Както е и сега.
цитирай
6. tota - доказателства: имаме си президент ...
23.11.2020 13:22
golden написа:
доказателства: имаме си президент обичащ Русия. Имаме си паметници, които никоя политическа партия не смее да разруши ! Борисов се срахува от Путин...подмазва му се. А, К.Нинова дава всичко възможно да откъсне БГ от ЕС...депутатите от Бсп си имат сайтове в които пускат чиста пропаганда срещу Европа.....

Откъсването от Русия трудно би станало. Бих казала, че е невъзможно, защото други нишки извън политиката ни свързват. Ние сме имали държава на част от територията й. От там идва и формулировката в заглавието "и омразата на Русия" Защото как така останала толкова малка България има такава история, което ни е дала толкова много. Как да го признаем? Та ние сме велики казват те! Задавам си въпроса, защо унищожихме икономическите си отношение и защо допуснахме разрушаването на икономиката ни.Защо не отстоявахме икономическите си интереси? Превес взе борбата за власт и трансформацията на собствеността, за съжаление. Не става въпрос за подмазване, а за дипломация, която сме длъжни да съблюдаваме. Има един израз, че в дипломацията и магаретата се целуват. Колкото до паметниците, те са факт и част от един етап от историята ни. Те могат да останат, въпросът опира до информацията, която ще се дава за тях. Защо са построени, какво се е целяло и т. н. И в други европейски държави има подобни паметници. И там не се разрушени. Най - лошият избор, който бе направен у нас бе да се руши всичко и да се гради отново. Това даде своите плодове, видно дори от кризата в здравеопазването днес. Нека бъдем реалисти и бъдем водени от защита на държавността и народността ни.
цитирай
7. mt46 - ?
23.11.2020 18:18
А България какво добро е направила за Русия и СССР през двете световни войни?
Не загубихме ли две световни войни, заради териториални амбиции и претенции?...
цитирай
8. radostinalassa - При наличие на 4 американски бази у нас...
23.11.2020 19:45
как така русия да ни е виновна? Това е стилът на Божил.
цитирай
9. tota - как така русия да ни е виновна? Това е ...
23.11.2020 20:21
radostinalassa написа:
как така русия да ни е виновна? Това е стилът на Божил.

Прочетете материала и тогава коментирайте.
цитирай
10. tota - А България какво добро е направила ...
23.11.2020 20:22
mt46 написа:
А България какво добро е направила за Русия и СССР през двете световни войни?
Не загубихме ли две световни войни, заради териториални амбиции и претенции?...

Марине, азбуката, религията, християнските ценности и морал всичко е получено чрез нас. Ами културното наследство от Волжко - Камска България? Но ти говориш за периода на най - новата история. В първата световна война влизаме за да постигнем национално обединени, българите да живеят в една обща територия. За съжаление били сме на губещата страна, затова този идеал остава неосъществен. Във Втората световна война, нима сме имали избор? Та ние сме съюзници на Германия, за една нощ на 1 март 1941 година сме окупирани, пак сме посрещали някого с вдигнати ръце. После новите земи, отбелязани в картите на Германия като "земи на Райха под временно българско управление", дали щяха да бъдат присъединени, отново въпросителна. В обрата на военните действия ни е наредено да изтеглим войските си. Въпросът е не дали сме направили добро или не,а това, че сме малка държава между изтока и запада, попадаща под различно влияние през различните периоди. Никой не иска на Балканите да има силна държава или балканските народи да са обединени, и ако това беше факт, то щеше да има сила, която да държи в равновесие държавите в Европа. Но предложеният материал третира други въпроси, останали нерешени още от Берлинския мирен договор и в последствие направен опит за обезбългаряване на българите населяващи наши земи и по - конкретно - Македонските.

цитирай
11. mt46 - ...
24.11.2020 10:06
tota написа:
mt46 написа:
А България какво добро е направила за Русия и СССР през двете световни войни?
Не загубихме ли две световни войни, заради териториални амбиции и претенции?...

Марине, азбуката, религията, християнските ценности и морал всичко е получено чрез нас. Ами културното наследство от Волжко - Камска България? Но ти говориш за периода на най - новата история. В първата световна война влизаме за да постигнем национално обединени, българите да живеят в една обща територия. За съжаление били сме на губещата страна, затова този идеал остава неосъществен. Във Втората световна война, нима сме имали избор? Та ние сме съюзници на Германия, за една нощ на 1 март 1941 година сме окупирани, пак сме посрещали някого с вдигнати ръце. После новите земи, отбелязани в картите на Германия като "земи на Райха под временно българско управление", дали щяха да бъдат присъединени, отново въпросителна. В обрата на военните действия ни е наредено да изтеглим войските си. Въпросът е не дали сме направили добро или не,а това, че сме малка държава между изтока и запада, попадаща под различно влияние през различните периоди. Никой не иска на Балканите да има силна държава или балканските народи да са обединени, и ако това беше факт, то щеше да има сила, която да държи в равновесие държавите в Европа. Но предложеният материал третира други въпроси, останали нерешени още от Берлинския мирен договор и в последствие направен опит за обезбългаряване на българите населяващи наши земи и по - конкретно - Македонските.


1. Не ние сме създатели на славянската азбука и на християнството. Даром сме ги получили. А официално Русия приема християнството от Византия...
2. През ПСВ сме имали и друг избор... През ВСВ Гърция също получава ултиматум, но отказва да се присъедини към нацисткия съюз...
3. Гърция, Югославия, Румъния са също малки държави, съизмерими в България през първата половина на 20 в.
4. Тези въпроси са останали нерешени и няма как да се решат!...
цитирай
12. mt46 - ...
24.11.2020 10:07
Шом тези проблеми не могат да се разрешат, безсмислено е да спорим за тях...
цитирай
13. get - До 7. mt46 - Тачков, що ни си пишеш детски стихчета - а се пробваш в неща ... ?
24.11.2020 12:45
mt46 написа:
А България какво добро е направила за Русия и СССР през двете световни войни?
Не загубихме ли две световни войни, заради териториални амбиции и претенции?...


Където определено си СЛАБОСИЛЕН ?!

I-во Защо се включихме през ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НА СТРАРАНАТА НА ЦЕНТРАЛНИТЕ СИЛИ - ПРИЧИНИ?

А//Нито веднъж Русия не подкрепи освободителните борби на българите в тези поробени земи. Русия покрепяше поробителите сърби, гърци, румънци и турци, но не и българите. Илюстрация за това е цялата история на революцонното движение на македонските българи от 1878 до 1913 г. ... Предателска руска ръка бе тази КОЯТО УБИ ВОЕННИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ НА КРЕСНЕНСКО-РЪЗЛОЖКОТО ВЪСТАНИЕ (1878-79 г.г.)
Б//Дейците на ВМРО и ВМОК са репресирани и преследвани с еднакво настървение както от турската власт, така и от руските дипломати посланици и консули, като Нелидов, Зиновиев, Машков, Иларинов, Ростковски, Ястребов. И това е зловещ факт, обилно документиран и укрит от българския народ.
В// Австро-унгарската ВЕДНО С РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ - бе която ОРГАНИЗИРА Сръбско-българската война;
Г// И след Сърбия бе позорно бита ... отново с помоща на руската дипломация бе ортанизиран на 9 август 1886 г. държавният преврат от РУСОФИЛИТЕ - срещу законно избраният български княз - позволил си да ОБЕДИНИ КНЯЖЕСТВОТО И РУМЕЛИЯ;
Д// На 13 септември с.г. Русия извършва демарш – като в България пристига специалният пратеник на руския цар – ген. Николай Каулбарс, който трябва да убеди:
а) управляващите да отложат изборите.
б) освобождаване на арестуваните офицери - да бъдат освободени участвалите в противодържавния преврат офицери и гражданиски лица;
в) 22 септември – ген. Каулбарс започва обиколка в Северна България, като ЕДНА ОТ ЦЕЛИТЕ Е ОРГАНИЗИРАНЕТО на офицерите русофили от Видин, Русе, Шумен и Варна и гарнизоните за НОВ ПРЕВРАТ – този път срещу регентството.
г) 28 септември – провеждат се избори за Велико народно събрание. Русофили ПРЕДИЗВИКВАТ БЕЗРЕДИЦИ. При които от тях има убити техни противници и държавни представители.
д) 13 октомври – под предлог защита на руските поданници ДВА РУСКИ ВОЕННИ КЛИПЕРА СЕ ОТПРАВЯТ към и застават на рейда пред Варна.
е) нещата са дотам сериозни, та регента Стамболов обмисля ПЛАН, при който ЦЯЛАТА АРМИЯ ДА СЕ УКРЕПИ около Видин и КРЕПОСТТА И ДА ДАДЕ ВЪОРЪЖЕН ОТПОР НА ЕВЕНТУАЛНА ОКУПАЦИЯ.
ж) 19 октомври – започва работа III Велико народно събрание и започват дебатите за избора на нов княз. Русия КАТЕГОРИЧНО ОТХВЪРЛЯ НОВОИЗБРАНОТО Велико народно събрание КАТО НЕЗАКОННО;
з) 20 октомври – ВЪСТАНИЕ, организирано от агенти на Найден Геров, започнато в Перущица и имащо за цел завземане на Пловдив и ОБЯВЯВАНЕ НА КАУЛБАРС ЗА ДИКТАТОР. Бързо потушено от властта.
и) 22 октомври – БУНТОВЕ В Бургас и Сливен, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ РУСКИЯ КОНСУЛ в Пловдив Игелстром и о.р. капитан Набоков. На помощ на бунтовниците трябва да се притекат екипажите от двата бойни кораба, които вече са до Бургас. Бунтът бързо е потушен, кап. Набоков осъден, но като руски поданик е освободен.
й) 29 октомври – Великото народно събрание избира принц Валдемар Датски за княз. Баща му по внушение на цар Александър III не му дава разрешение да заеме престола и принцът се отказва.
к) 6 ноември – използвайки като повод инцидент с консулски служител, КАУЛБАРС ОТПЪТУВА от България заедно с всички руски дипломати и ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ СА ПРЕКЪСНАТИ.
л) 4 декември – ИЗБЯГАЛИТЕ в Цариград РУСОФИЛИ, които посланик Нелидов е зачислил на заплата, начело с Драган Цанков - ИЗПРАЩАТ ДО СУЛТАНА МАЗХАР С МОЛБА ДА ОКУПИРА БЪЛГАРИЯ.

... Ати да продължавам ли - защото тези факти са за период около ГОДИНА ВРЕМЕ?! ... ТЪЙ като се опасявам, че българската азбука - няма да ми стигне в ИЗБРОЯВАНЕТО - КАКВО ДОБРО НИ Е СТОРИЛА "освободителката" РУСИЯ?
- Която с действията си след 1879 година - доказа правотата в думите на Васил Кунчев, наричан "Левски":

- КОЙТО НИ ОСВОБОДИ - ТОЙ ЩЕ НИ ЗАРОБИ !!!?
цитирай
14. tota - А България какво добро е направила ...
24.11.2020 20:27
mt46 написа:
tota написа:
mt46 написа:
А България какво добро е направила за Русия и СССР през двете световни войни?
Не загубихме ли две световни войни, заради териториални амбиции и претенции?...

Марине, азбуката, религията, християнските ценности и морал всичко е получено чрез нас. Ами културното наследство от Волжко - Камска България? Но ти говориш за периода на най - новата история. В първата световна война влизаме за да постигнем национално обединени, българите да живеят в една обща територия. За съжаление били сме на губещата страна, затова този идеал остава неосъществен. Във Втората световна война, нима сме имали избор? Та ние сме съюзници на Германия, за една нощ на 1 март 1941 година сме окупирани, пак сме посрещали някого с вдигнати ръце. После новите земи, отбелязани в картите на Германия като "земи на Райха под временно българско управление", дали щяха да бъдат присъединени, отново въпросителна. В обрата на военните действия ни е наредено да изтеглим войските си. Въпросът е не дали сме направили добро или не,а това, че сме малка държава между изтока и запада, попадаща под различно влияние през различните периоди. Никой не иска на Балканите да има силна държава или балканските народи да са обединени, и ако това беше факт, то щеше да има сила, която да държи в равновесие държавите в Европа. Но предложеният материал третира други въпроси, останали нерешени още от Берлинския мирен договор и в последствие направен опит за обезбългаряване на българите населяващи наши земи и по - конкретно - Македонските.


1. Не ние сме създатели на славянската азбука и на християнството. Даром сме ги получили. А официално Русия приема християнството от Византия...
2. През ПСВ сме имали и друг избор... През ВСВ Гърция също получава ултиматум, но отказва да се присъедини към нацисткия съюз...
3. Гърция, Югославия, Румъния са също малки държави, съизмерими в България през първата половина на 20 в.
4. Тези въпроси са останали нерешени и няма как да се решат!...

БАН напомня на Русия: Акад. Лихачов определи България за люлка на славянската писменост, СССР се съгласи

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno/society/ban-napomnja-na-rusija-akad-lihachov-opredeli-bylgarija-za-lulka-na-slavjanskata-pismenost-sssr-se-syglasi-news_1466279.html
цитирай
15. stela50 - Размислящ материал, Ати...
24.11.2020 21:32
Прочетох внимателно... има истини, има неточности, и има за какво
да се поспори. Работата ми с тази литература сигурно има намеса,
свикнах по библиографски да мисля, да търся и проверявам,
да разграничавам и отсявам... Много грешки, държавни интереси,
влияния, амбиции... и объркване на истина и неистина...
Дълга и чувствителна тема. Но е добре да се четат и такива материали.
За съжаление не могат да се върнат годините назад.
Поздрави!
цитирай
16. tota - Прочетох внимателно. . . има ист...
24.11.2020 22:53
stela50 написа:
Прочетох внимателно... има истини, има неточности, и има за какво
да се поспори. Работата ми с тази литература сигурно има намеса,
свикнах по библиографски да мисля, да търся и проверявам,
да разграничавам и отсявам... Много грешки, държавни интереси,
влияния, амбиции... и объркване на истина и неистина...
Дълга и чувствителна тема. Но е добре да се четат и такива материали.
За съжаление не могат да се върнат годините назад.
Поздрави!

Танечка, мисля, че авторът е изразил и своя гледна точка по проблема, но е успял да представи все още нерешените въпроси, касаещи както историята ни, езика и др. поради намесата на силните на деня през различните периоди. Да, годините не могат да се върнат, но истината трябва да се изрича на глас. Да не допуснем други процеси да започнат да текат.
цитирай
17. tota - А България какво добро е направила ...
24.11.2020 22:56
mt46 написа:
А България какво добро е направила за Русия и СССР през двете световни войни?
Не загубихме ли две световни войни, заради териториални амбиции и претенции?...

Прочети и това:
https://news/society/kak-kremal-zalichava-balgarskite-sledi-v-ruskata-istoriya.html
цитирай
18. mt46 - http://history.kabinata.com/themes/pyrvasvetovna.htm
25.11.2020 19:23
Първото конкретно предложение на Антантата идва през май 1915 г. От България се иска незабавна намеса във войната на страната на Русия, Англия и Франция, като цената на българското участие ще бъде възвръщането на на Източна Тракия до линията Мидия-Енос, присъединяването на “безспорната” и част от “спорната” зона в Македония, преговори с Румъния за Южна Добруджа. Обещанията изглеждат крупни, но те имат една съществена слабост – несигурността. Нотата не е съгласувана нито със Сърбия, нито с Гърция, а и двете държави веднага изразяват категорично своето несъгласие. Следователно България не може да очаква никакви корекции на границите си с тези страни. Разбира се, същото ще стане по отношение на Южна Добруджа, ако Румъния премине към Съглашението. Сигурно изглежда само присъединяването на Източна Тракия, но тя не е приоритет във външната политика на България. Съглашението просто не предлага гаранции за иначе примамливите обещания, които щедро дава. В същото време Централните сили обещават по-малко, но по-сигурно. За една война срещу Сърбия те осигуряват незабавно настаняване на българите в окупирените от сърбите македонски земи. Гарантират се преговори с Турция за част от източнобългарските земи. И това е всичко. Но тези предложения имат огромен психологически ефект; насочени са към най-чувствителната точка на българската програма за национално обединение – Македония. Независимо от това, правителството на д-р Васил Радославов и цар Фердинанд не бързат да се обвържат с Тройния съюз.
За нуждите на своята армия България се нуждае от външен заем. След като френските банки й отказват такъв, тя получава 500 млн. марки от немската банка “Дисконто гезелшафт”. След тази важна стъпка правителството реорганизира армията като отстронява русофилските офицери и ги заменя с армейски командири, подкрепящи линията на съюз с Централните сили. Армията получава немско въоръжение. Печатът атакува Русия заради пасивната й позиция по време на Междусъюзническата война. А така обработва и общественото мнение в полза на българския избор. Опозицията се оказва немощна да въздейства вълху крайното решение на правителството и двореца.
Въпреки измяната на Италия и присъединяването й към Антантата, през лятото на 1915 г. Централните сили постигат забележителни успехи. Германците предприемат широка офанзива на Източния фронт срещу русите. Англичани и французи се провалят при т.нар. Дарданелска операция. На западния фронт войната се затяга и става позиционна, без съглашенските войски да реализират надмощието си в хора и техника. Всичко това накланя още повече везните за присъединяването на България към Централните сили.
На 6 септември 1915 г. е подписан договор за приятелство и съюз между Германия и България, придружен и от военна конвенция. България трябва да се включи във войната срещу Сърбия поне с 4 дивизии, за да подпомогне австрийците в затегналата се бойна обстановка. Германия обещава нов военен заем на България и оръжие за армията й. Но от българите се изисква “безусловен неутралитет” спрямо Гърция и Румъния, които все още не са се определили окончателно. Най-важният документ подписан на 6 септември 1915 г. е тайната спогодба между България и Германия. В нея се обещава възвръщането на цяла Македония, както и част от сръбските земи по поречието на Морава. При евентуално присъединяване на Румъния към Антантата, България ще получи цяла Добруджа (до дунавските устия). По подобен начин ще се развият нещата и ако Гърция влезе във войната на страната на Съглашението; българите могат веднага да окупират всички земи, заграбени от гърците след Междусъюзническата война. Най-после на 6 септември 1915 г. е сключена и една ратификация (поправка) на българо-турската граница около мястото на вливането на р. Тунджа в р. Марица.
Тези договори присъединяват България към Централните сили и тя влиза официално в Първата световна война.
Едва сега се създава единен опозиционен блок. Направени са няколко опита за отклоняване на правителството и царя от избрания вече път. На 17 септември 1915 г. шефовете на опозицията Ив. Ев. Гешов (Народна партия), Александър Малинов (Демократическа партия), Стоян Данев (Прогресивнолиберална партия), Найчо Цанов (Радикалдемократическа партия) и Александър Стамболийски (БЗНС) посещават цар Фердинанд. На срещата особено дързък език държи водачът на земеделците, който нарича присъединяването на България към Тройния съюз “равносилно от наша страна със самоубийство и пълно национално затриване”. Стамболийски заплашва царя, че ако продължи да върви по този път, рискува не само короната, но и главата си. За тези свои думи Александър Стамболийски е арестуван и хвърлен в затвора.
На 23 септември 1915 г. правителството почва мобилизация, а на 14 октомври в специален Манифест цар Фердинанд обявява война на Сърбия. В него се заявява, че “Европейската война клони към привършване”. Призовава се българският народ да защити “родния край, поруган от вероломен съсед” и да се притече на помощ за “освобождение на поробените наши братя от сръбско иго”. След нападението над Сърбия съюзниците на Съглашението обявяват война на България.
Българската войска по това време наброява около 530 000 души. До края на войната тя достига огромната цифра 850 000! В организационно отношение е разделена на три армии, начело с генералите Климент Бояджиев, Георги Тодоров и Стефан Тошев. Главнокомандващ е ген. Никола Жеков.
Българските войски настъпват по долините на реките Тимок и Нишава, както и в Македония. Атакувана от северозапад от австро-унгарски и германски войски, сръбската армия изпада в крайно тежко положение. Когато българите овладяват проходите в Македония, тя губи възможността да се изтегли към Гърция. Настъпващите от юг съглашенски войски, които трябва да я подпомогнат, са посрещнати от Втора българска армия и след кръвопролитни сражения отстъпват. По настояване на германците нашите войски не преследват разбития противник. Така съглашенците се окопитват, получават подкрепления и създават устойчив фронт (Южния, Солунския фронт). По-късно България ще заплати с цената на десетки хиляди убити тази грешка. Силно оредели, сърбите са принудени да поемат на запад, през високите албански планини, като застилат пътищата с труповете на хиляди премръзнали войници. Достигнали Адриетическия бряг, те са прехвърлени на остров Корфу с италиански кораби. Тук сръбската армия е реорганизирана и превъоръжена, за да бъде прехвърлена към Солун и до края на войната се сражава в състава на Източната съглашенска армия, т.е. срещу нас.
През 1916 г. българските войски водят тежки боеве с променлив успех при Дойранското езеро, край планината Чеган, при завоя на р. Черна и на други места.
Последни от всички балкански страни във войната се намесват Гърция и Румъния. През лятото на 1916 г. Гърция се присъединява към Антантата. Малко по-късно Румъния обявява война на Австро-Унгария и нейни войски нахлуват в Трансилвания. На 1 септември 1916 г. България й обявява война. Трета българска армия, начело с ген. Стефан Тошев, преминава в решително настъпление. Още през първите дни на войната е освободен град Добрич. С устремна атака българите превземат и силната крепост Тутракан. В подкрепа на румънците в Добруджа идват руски бойни части, но след кръвопролитно сражение при Кубадин руско-румънските войски са принудени да отстъпят. Така България си възвръща Добруджа.
В края на ноември 1916 г. Трета българска армия преминава р. Дунав и се насочва към Букурещ. От север към румънската столица настъпват и германски войски. В началото на декември Букурещ капитулира. Малко по-късно руските и румънските войски се изтеглят и от последните си позиции в Добруджа. Българската армия достига устията на р. Дунав.
Изглежда, че България е постигнала своето национално обединение. Но правителството и цар Фердинанд не виждат, че държавите от Централните сили бързо изчерпват стопанските, военните и човешките си ресулси. “Светкавичната война” на германците се оказва илюзия. Между воюващите страни настъпва равновесие и стабилизиране на фронтовете. И на България се налага да води трудна и продължителна война. Огромната армия се нуждае от голямо производство, което няма откъде да дойде. Едва 20% от промишлените предприятия работят с пълен капацитет. В още по-тежко положение изпада селското стопанство. Работоспособното мъжко население е мобилизирано в армията. Голяма част от работния добитък е реквизирана. Обширни площи земя остават незасети. Увеличава са стопанския хаос. Цените растат непрекъснато. Храните и другите потребителски стоки стават обект на спекула. Започват гладни бунтове.
Дълго време войниците са принудени да понасят стоически лишенията, недоимъка и глада. Хлебната дажба е 400-500 гр. на ден и то от царевично брашно с различни примеси. Липсват дрехи и обувки. Мъжете ходят облечени в дрипи. В някои военни части половината от войниците са боси. А срещу себе си българската армия има нахранени, екипирани и отлично въоръжени съглашенски войски.
цитирай
19. mt46 - https://pogled.info/avtorski/Simeon-Milanov/rusofobska-mitologiya-5-istoricheski-lazhi-koito-se-prokarvat-u-nas.117844
25.11.2020 19:30
tota написа:
mt46 написа:
А България какво добро е направила за Русия и СССР през двете световни войни?
Не загубихме ли две световни войни, заради териториални амбиции и претенции?...

Прочети и това:
https://news/society/kak-kremal-zalichava-balgarskite-sledi-v-ruskata-istoriya

И ти ли служиш на русофобската пропаганда и на крайния български национализъм?...
цитирай
20. planinitenabulgaria - В постинга не е цитиран Тито,
25.11.2020 22:14
чиито партизани навлизайки в Македония я прочистват от около 20000 българи интелектуалци, които избиват, а други над 100000 интернират, изплащат по затвори и концлагери. Няма по-жестоки концлагери от титовите, слушал съм много лекции на хора, които четат спомени на свои роднини, излезли живи от тях.
Един човек има, който е запознат с казуса между Македония и България най.-добре от всички, това е Иван Николов, гл. редактор на сп. България-Македония". Познаваме се лично. Не му дават трибуна, не го вземат за съветник. Защото говори истината и никога няма да каже, че България не е направила нищо добро за Русия/СССР прпез двете световни войни. Такова възмутитително проституиране по казус е срамно, само руско мекере може да каже такова нещо.
Ацз има връзки с македонски музиканти на важни постове, изкрлючително сериозни хора са и имат поглед върху избора, който страната им трябва да напрпави, за да се отърве от сръбското вляние там, по-силно от руското у нас.
Поздравление за постинага!
цитирай
21. tota - А България какво добро е направила ...
25.11.2020 22:53
mt46 написа:
tota написа:
mt46 написа:
А България какво добро е направила за Русия и СССР през двете световни войни?
Не загубихме ли две световни войни, заради териториални амбиции и претенции?...

Прочети и това:
https://news/society/kak-kremal-zalichava-balgarskite-sledi-v-ruskata-istoriya

И ти ли служиш на русофобската пропаганда и на крайния български национализъм?...

Не, Марине, на историческата истина служа...
цитирай
22. get - До 21. tota - Драга Ати - хайде да попитаме ТОЗИ РУСКИ АДВОКАТ: Русия КАКВО ДОБРО Е НАПРАВИЛА ПРЕДИ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ?
25.11.2020 23:39
tota написа:
mt46 написа:
tota написа:
mt46 написа:
А България какво добро е направила за Русия и СССР през двете световни войни?
Не загубихме ли две световни войни, заради териториални амбиции и претенции?...

Прочети и това:
https://news/society/kak-kremal-zalichava-balgarskite-sledi-v-ruskata-istoriya

И ти ли служиш на русофобската пропаганда и на крайния български национализъм?...

Не, Марине, на историческата истина служа...


И същият този да НЕ ПРЕПЕЧАТВА изпразнени откъмто политическа истина ПРОРУСКИ ПАРЦАЛИ - ПИШЕЩИ НЕБИВАЛИЦИТЕ?
mt46 написа:

За тези свои думи Александър Стамболийски е арестуван и хвърлен в затвора.


Тази МАЖНА ЛЪЖА ЗА "ГРАЖДАНСКАТА ПОЗИЦИЯ" на Стамболийски - България да не влиза във войната ... а истината е СЪВСЕМ БАНАЛНА?!

Стамболийски заедно с други ВИДНИ ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ-РУСОФИЛИ е осъден във връзка с така известната ДЕКЛОЗИЕРОВА АФЕРА?
Накратко в КАКВО СЕ СЪСТОИ ТЯ!

Първоначално РУСИЯ СЕ ОПИТВА ДА ПОДКУПИ - РУСИФОЛСКИ НАСТРОЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОЛОТИЦИ ... Но го прави толкова неумело и грубо та нищо не става.

С приобрщаването на България към Антантата - се заемат Франция и Британия ... изпращайки в Б-я, представителят на Френското министерство на финансите граф де Клозиер.

Какво става по-натам ... ще препечатам от познаващият по-точно ВЪПРОСА г-н Гърдев?

"В София е създадено търговско предприятие за закупуване на храни, “на чело на което е бил поставен като собственик на нова житарска фирма обвиняемият Фернанд де Клозиер, френски поданик, бивш софийски жител и помощник-делегат на французките банки, издатели и държатели на българските държавни ценни книжа. Зад тоя търговски етикет се е практикувало обаче не само закупуването на българските храни, но и едно широко подкупничество на разни колебливи в своите политически убеждения политически лица, преимуществено депутати" (“Обвинителен акт по следствено дело № 1/1915 г. на IV Софийски и Военно-полеви следовател против Ф. де Клозиер, Лионел Винер, Ив. Буров, Г. Губиделников и др.; д-р Н. Генадиев, Юрд. Йонов, Ив. Халачев и др; Марко Турлаков, А. Шаренков, Ал. Стамбулийски и др., за престъпления по чл. 109, 111, пункт 4 и чл. 115 от Общия Наказателен Закон").

Посочените видни фигури, срещу големи комисионни, създават широка мрежа от агенти в страната. Наети са складове и започва изкупуване на храни в подозрително големи количества, което продължава до 16 октомври, т.е. 15 дни след като България вече е влязла във войната на страната на Централните сили!

Аферата бързо е разкрита, преди да постигне своята цел, независимо от пръснатите крупни суми, а замесените лица са арестувани. В своите мемоари “Исторически събития и деятели от навечерието на Освобождението ни до днес" (1929) съвременникът на събитията Петър Пешев (просветен министър и зам.-премиер на Васил Радославов) посочва, че “Политическите търговци на храна са получили от де Клозиер 13 500 000 лева; задържали са у себе си 7 млн.

... Преди да напусне България през септември 1915 год., де Клозиер прехвърли с нотариален акт върху Българската търговска банка всичките права спрямо своите агенти и спрямо българската държава за храните, които тя конфискува и реквизира. Въпреки това, Арбитражният съд в Париж осъди българската държава (по делото, наречено “българска реколта, 1925 год.", б. а.) да плати на Франция и Англия 140 млн. лева."


В това се изразява ТАЧКОВ - ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ КЪМ РУСИЯ, на както ни убеждаваш за Алексанъдр Стамболийски АФЕРИСТА!!!
цитирай
23. mt46 - Тук
27.11.2020 17:57
явно има хора със спекулативно, едностранчиво мислене!... Историческата истина се търси, ако можете да погледнете най-малко от две гледни точки, без крайни пристрастия...
Русофобията и крайният национализъм са психически отклонения...
цитирай
24. tota - явно има хора със спекулативно, ...
28.11.2020 21:13
mt46 написа:
явно има хора със спекулативно, едностранчиво мислене!... Историческата истина се търси, ако можете да погледнете най-малко от две гледни точки, без крайни пристрастия...
Русофобията и крайният национализъм са психически отклонения...


О, Марине! Нека те помоля да не си служиш с квалификации! Нито съм русофобка, нито съм националистка, нито имам психични отклонения, но определено съм родолюбка. Обичам България, не само защото е моя Родина, а заради тежката й съдба, и още заради прекършените млади животи във войните за национално обединение, вдовиците, сираците, мизерията и глада...И след тази висока цена и изпитание, политиците да проиграят и най - малките възможности да постигнем този идеал, как да чета тогава историята? Колкото до различни чувства, те са породени от трагедията, която са понесли не малко семейства. Моята баба, остава вдовица след ПСВ с пет деца, само тя ли е? Другата ми баба след Балканската война остава вдовица, с две деца. Само те ли са? Моят баща, за онези следвоенни години казваше, жените почерняха като главни...Та, кажи ми ти, след тази висока цена, как така да подарим всичко наше общо на Братята ни в Северна Македония, без да се признае от тях общата ни идентичност, история, език до 1945 година. Не може и не бива. МПО и не само тя, работят за постигане на обединена Македония!!! Ще се примирим ли?
цитирай
25. mt46 - Ами ето – непримирението с историческите реалности говорят за липса на здрав разум...
30.11.2020 11:12
tota написа:
mt46 написа:
явно има хора със спекулативно, едностранчиво мислене!... Историческата истина се търси, ако можете да погледнете най-малко от две гледни точки, без крайни пристрастия...
Русофобията и крайният национализъм са психически отклонения...


О, Марине! Нека те помоля да не си служиш с квалификации! Нито съм русофобка, нито съм националистка, нито имам психични отклонения, но определено съм родолюбка. Обичам България, не само защото е моя Родина, а заради тежката й съдба, и още заради прекършените млади животи във войните за национално обединение, вдовиците, сираците, мизерията и глада...И след тази висока цена и изпитание, политиците да проиграят и най - малките възможности да постигнем този идеал, как да чета тогава историята? Колкото до различни чувства, те са породени от трагедията, която са понесли не малко семейства. Моята баба, остава вдовица след ПСВ с пет деца, само тя ли е? Другата ми баба след Балканската война остава вдовица, с две деца. Само те ли са? Моят баща, за онези следвоенни години казваше, жените почерняха като главни...Та, кажи ми ти, след тази висока цена, как така да подарим всичко наше общо на Братята ни в Северна Македония, без да се признае от тях общата ни идентичност, история, език до 1945 година. Не може и не бива. МПО и не само тя, работят за постигане на обединена Македония!!! Ще се примирим ли?

Нима Гърция и Сърбия не са дали жертви през ВСВ?... Не може да се угоди на всички!... А днес да се говори за "обединена Македония" си е чист национализъм!...
цитирай
26. get - Of 25. mt46 - "Ами ето ..." Ами ето, драга Ати ... този ХРАЧЕЩ СРЕЩУ СТРАНАТА И НАРОДА СИ ...
01.12.2020 15:28
mt46 написа:
tota написа:
mt46 написа:
явно има хора със спекулативно, едностранчиво мислене!... Историческата истина се търси, ако можете да погледнете най-малко от две гледни точки, без крайни пристрастия...
Русофобията и крайният национализъм са психически отклонения...


О, Марине! Нека те помоля да не си служиш с квалификации! Нито съм русофобка, нито съм националистка, нито имам психични отклонения, но определено съм родолюбка. Обичам България, не само защото е моя Родина, а заради тежката й съдба, и още заради прекършените млади животи във войните за национално обединение, вдовиците, сираците, мизерията и глада...И след тази висока цена и изпитание, политиците да проиграят и най - малките възможности да постигнем този идеал, как да чета тогава историята? Колкото до различни чувства, те са породени от трагедията, която са понесли не малко семейства. Моята баба, остава вдовица след ПСВ с пет деца, само тя ли е?... Моят баща, за онези следвоенни години казваше, жените почерняха като главни...Та, кажи ми ти, след тази висока цена, как така да подарим всичко наше общо на Братята ни в Северна Македония, без да се признае от тях общата ни идентичност, история, език до 1945 година. Не може и не бива. МПО и не само тя, работят за постигане на обединена Македония!!! Ще се примирим ли?

Ами ето – непримирението с историческите реалности говорят за липса на здрав разум...
Нима Гърция и Сърбия не са дали жертви през ВСВ?... Не може да се угоди на всички!... А днес да се говори за "обединена Македония" си е чист национализъм!...


... с претенции за ИНТЕЛЕКТУАЛ - про-КРЕМЪЛСКИ ПУДЕЛ? - Успя в края на краищата до оцапоти ПО МАРКСИСТКИ - блогът ти ?!

цитирай
27. tota - САЩ дадоха рамо на македонския премиер с официално писмо на Държавния департамент
02.12.2020 09:54
Пом.- държавният секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на САЩ казва, че САЩ остават ангажирани да подкрепят Северна Македония в нейната интеграция в ЕС. Той изрази разочарование, че страните-членки на ЕС не се съгласиха да одобрят рамката за преговори за започване на преговори за членство в ЕС за нашата страна.
https://segabg/hot/category-bulgaria/zaev-az-sum-makedonec-karakachanov-e-bulgarin?fbclid=IwAR2qhZP-_UPcySGWwGwD79LmAye72LsK-ARQQymgpawa75Qwc8TVdjzozWs
цитирай
28. get - До 27. tota - Драга Ати, върни се назад във времето ... ?
02.12.2020 11:12
tota написа:
САЩ дадоха рамо на македонския премиер с официално писмо на Държавния департамент
Пом.- държавният секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на САЩ казва, че САЩ остават ангажирани да подкрепят Северна Македония в нейната интеграция в ЕС. Той изрази разочарование, че страните-членки на ЕС не се съгласиха да одобрят рамката за преговори за започване на преговори за членство в ЕС за нашата страна.
https://segabg/hot/category-bulgaria/zaev-az-sum-makedonec-karakachanov-e-bulgarin?fbclid=IwAR2qhZP-_UPcySGWwGwD79LmAye72LsK-ARQQymgpawa75Qwc8TVdjzozWs


... към времето 1918 г. когато американския президент У. Уилсън - КАКТО НИ УБЕЖДАВАТ ВЪВ ФРИЗИРАНИТЕ УЧЕБНИЦИ - държи речта си пред Американския конгрес?
Резултата от РЕЧТА - са така известните "четиринадесет точки" ... ДВЕ ОТ КОИТО ПРЯКО КАСАЯТ СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ, в контекста МАКЕДОНИЯ?

точка 11. гласяща:
"Възстановяване на Сърбия, Румъния и Черна гора.
Завзетите територии (на същите - д.м.) да бъдат възстановени.
На Сърбия да се даде свободен излаз на море; а взаимоотношенията между балканските държави да се определят по дружествен начин в съответствие в съответствие с исторически установени(те) принципи за (а)) принадлежност и (б)) националност."
цитирай
29. tota - Още едно виждане по проблема:
02.12.2020 13:28

Искрен Иванов, СУ: Русия и Сърбия провокират България, за да пропадне членството на Република Северна Македония в ЕС
София. И Сърбия възражда великодържавния си комплекс. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ преподавателят по политология в Софийския университет „Свети Климент Охридски” Искрен Иванов. Сръбските дипломати трябва да дадат обяснение на провокациите си, наричайки българите фашисти. Такова изказване е недопустимо, каза още той и предположи, че Русия и Сърбия се опитват да притиснат България с подобни провокации, така че тя да не прави компромис с членството на Република Северна Македония и то да пропадне.

„Причините за тези изказвания и политиката на Сърбия по отношение на България са две. Първо това е емоционалното възраждане на идеята за Велика Сърбия, която се намира под защитата на майка Русия, която винаги ще й помага. От друга страна това е резултат от традиционната антибългарска политика на Сърбия, която се засили след задълбочаването на отношенията между България и САЩ и между страната ни и отделни страни от ЕС“, коментира той.

Според Искрен Иванов в тона на Сърбия се долавя и нотка завист. Има кръгове в елита на съседката ни, които искат Сърбия да влезе в ЕС. Докато тяхната страна е на кръстопът и не може да прецени дали да се отърси от проруското си минало или да остане в евразийската сфера на влияние. Освен това се очаква новият американски президент Джоузеф Байдън да има ясна стратегия за Балканите, а страната ни има уникалната възможност да заеме ролята на балансьор в региона, защото останалите актьори са доста колебливи в позицията си в момента, с изключение на Гърция, която традиционно е евроатлантически настроена.

Цоня СЪБЧЕВА
http://m.focus-news/?action=news&id=2826604&fbclid=IwAR2MCkh6wpmXTorjzraeikNVD1_AfQt0H39hvVnqcd3u-HqMF4upfAf5HL8
цитирай
30. get - https://www.youtube.com/watch?v=Z4WxWmmHlc8
02.12.2020 17:18
Заев: Имаме обща, а не споделена история
цитирай
31. tota - Заев: Имаме обща, а не споделена ...
02.12.2020 20:02
get написа:
Заев: Имаме обща, а не споделена история


Да, така е. Интересен материал: Защо управляващите в Скопие не приемат българските условия?
Проф. Трендафил Митев: Македонизмът премина в настъпление! Потомството няма ни прости компромис
http://epicenter/article/Prof--Trendafil-Mitev--Makedonizmat-premina-v-nastaplenie--Potomstvoto-nyama-ni-prosti-kompromis/234047/11/0?fbclid=IwAR0HLM6BBH6OJcUwJxsDmpM7Wl4BVfZIE86l-eclUqIg-MFOidcvii-uFP8
цитирай
32. get - До 31. tota - В това КАКТО КАЗВА проф. Митев е причината - Ати ?
02.12.2020 20:31
tota написа:
get написа:
Заев: Имаме обща, а не споделена история


Да, така е. Интересен материал: Защо управляващите в Скопие не приемат българските условия?
Проф. Трендафил Митев: Македонизмът премина в настъпление! Потомството няма ни прости компромис
...

Цитат:
"Защото след обявяването на независимостта в началото на 90-те години в Скопие остана огромна част от стария просръбски полицейски, комунистически и разузнавателен персонал. Той винаги е бил рупорът на антибългаризма, а днес държи медиите и бизнеса в РСМакедония. И тези персони не искат да се откажат от своята почти вековна мисия край Вардара – да изкореняват из основи българския елемент там."

И в това? НАПИСАНО ОЩЕ ПРЕЗ 50-те години на МИНАЛИЯТ ВЕК от Трифон Кунев? - СЛЕДВА цитат от, неговата знаменита поредица „Ситни-дребни… като камилчета“:

"СИТНИТЕ ПОЕЗИИ НА ЕДИН ДРЕБЕН ПОЕТ
Случайно ни паднаха на ръка стихотворните книги на Венко Марковски намерихме в тях хули за български народ, каквито никой в България не предполага да са казани от чистокръвния македонец.

Историята на тоя правнук на Александър Македонски е кратка: той се появи под небесата на омразната за него (както после обясни той в поезията си) България в лето господне 1936 или 1938. Избягал от сръбски притеснения, Венко Марковски бе срещнат братски от македонската емиграция в София и от организацията „Отец Паисий“. Погрижиха се за него. Имаше и ручок, и вечеря. Идилията беше пълна до 1941 година: Венко Марковски, македонската емиграция, „Отец Паисий“, ручок, вечеря. На 1941 г., след като от Македония изчезна сръбската свирепа власт, македонецът отиде в Македония. Отново той пристигна триумфално в София след 9 септември, с револвер на кръста и покрит с доспехите и славата на партизанин и партиец. И не потърси нито емиграцията, нито фашистката организация „Отец Паисий“, а направо отиде в регентството при г. Тодор Павлов, който написа на един дъх предговор на съчинението му в стихове „Орлицата“.

В тая „Орлица“, която не е нищо друго, а Комунистическата партия, Марковски пише блудкави хвалебни стихосложения, а г. Т. Павлов – възторжен предговор, който не добавя нито едно листо към венеца на философската слава на автора му. Там именно четем опасно смелите думи: Поемата „Концлагерът“ на Марковски напомня героичните „Бетовенови симфонии“.

Ето, прочее, няколко героични Бетовенови симфонии, извадени от македонския епос на Марковски „Робии“:

Страница 63, песен 19

Села и градой гореа,
пищеше Македония
под тройна страшна робия:
първата беше германска,
втората беше талианска,
трекята камен гореше.
Българска беше кървава.

По-нататък, в песен 13, на страница 129, създателят на Бетовенови симфонии в българската литература казва:

Войнци изрод болгари,
по кърф и зверства бирани
пратени в Македония,
децата во утробите
майкини да ги пропищат,
до чера клали в Септември,
днеска в кърф я баняат
несрекьна Македония.

Македонският Бетовен не обяснява с чия кръв „баняат“ българските изроди и къде става ужасната баня: Страцин, Крива Паланка или Куманово?

В книгата си „Партизани“, стр. 39, македонецът Венко Марковски пее с затворени от увлечение очи:

Македонци секога сте били
не болгарска кърф ви тече в жили
славяни сте со славянки език,
со адети свято що се пазят.
кой ви каже болгари сте били,
той ви мами, знайте, той ве лаже,
сака в ярем да ви прегне сили
и на шия да ви стави яже…

Ние не страдаме никак от силно развитата днес в България болест, известна под името раболепие и любоугодие, затова публично изразяваме учудването си, че г. Тодор Павлов предложи и наложи за член на Писателския съюз един подобен хулител на България. А със злощастния бетовеновски симфониаст няма да се занимаваме. Ние сме прочели чудните народни песни от Македония в Сборника на братя Миладинови, ние знаем Женске песме македонских бугара от Верковича, ние сме се възхищавали от гениалната автобиография на великия охридчанин Гиргор Пърличев, известни са ни борбите на македонските българи през Възраждането срещу гьрцизма и за народно българско свестяване, ние знаем границите на България, очертани от руската дипломация още през 1878 година – няма защо един щурец да цирика „симфонии“ с диво политическо намерение. Македония се отделила в самостоятелна държава? На добър час! Но нима когато синът се дели от баща си, непременно трябва да се отрече от него и да го напсува жестоко?

А над всичката тая политическа какафония гърми гласът на Отца Паисия:

– О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?"

КОМУНИЗМА БЕ КОЙТО - ЗАГЛУШИ ДУМИТЕ НА ТЕЗИ ИСКРЕННИ БЪЛГАРИ - ТА ЗАТОВА СЕГА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ ?
цитирай
33. get - Драга Ати - ако ми позволиш ОЩЕ ЕДНО ОПРОВЕРЖЕНИЕ на ТОЗИ ПРЕДСТАВИТЕЛ - на ДРЕСИРАНАТА В ... ?
04.12.2020 10:50
... АНТИ-БЪЛГАРСКО МИСЛЕНЕ "родна" и СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ЕнтЕлЕгЕнция ... подписващ се mt46 ... твърдящ в поста си от 25.11.20 г. ПОРЕДНАТА и явно прочетена в комунистическият парцал "Поглед" - лъжа:

"Македонският език е признат от Енциклопедия Британика."

На същият и повярвалите в тази ОПКРОВЕННА ПО КРЕМЪЛО-КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЪЖА ... им цитирам АБЗАЦА от Енциклопедия британика - ЗА МАКЕДОНСКИЯ "ЕЗИК":

"Macedonian language, Macedonian Makedonski Jazik, South Slavic language THAT IS MOST CLOSELY RELATED to Bulgarian and is written in the Cyrillic alphabet. Macedonian is the official language of the Republic of North Macedonia, where it is spoken by more than 1.3 million people. The Macedonian language is also spoken in Greek Macedonia, Bulgaria, Croatia, Serbia, Slovenia, Albania, and Australia.

Macedonian, like Bulgarian, no longer declines nouns for case. There are three main dialect groups: the northern dialects, similar to the neighbouring Serbian dialects, the eastern dialects, similar to and gradually shading into Bulgarian, and the western dialects, most distinct from Bulgarian and Serbo-Croatian and THEREFORE CHOSEN by the Yugoslav authorities in 1944 as the basis for the standard language."


А нека те САМИТЕ ЖЕРТВИ СИ ГО ПРЕВЕДАТ ОТ АНГЛИЙСКИ ?

Мое допълнение - именно преди разпускането на КОМИНТЕРНА. През 1943 г. в същият са се водели научни конференции - КОЯ ДИАЛЕКТНА ФОРМА НА "Jазик", във Вардарската бановина ... да бъде избарана - като базова за бъдещият и прогласен през 1944 г. МАКЕДОНСКИ ДЪРЖАВЕН "Jазик".

За това се говори в спомените на СЪВЕТСКИЯ СЛАВИСТ - взел дейно участие в ИЗОБРЕТЯВАНЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК ... казва се Самуил Берщейн.
А ученичка на Берщейн е Дина, "руската" майка на политика ни и социалист Сергей Станишев. Същата като "български професор" - до последно отстояваше, че СЪЩЕСТВУВАТ ... Македонски ЕЗИК и НАРОД - отделни от българският ?!

Цитираното по Енциклопедия Британика - е на Адрес:

https://www.britannica.com/topic/Macedonian-language
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148249
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031