Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2021 17:14 - 12 технологии от четвъртата индустриална революция
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 935 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  12 технологии от четвъртата индустриална революция   19 август 2018 7.1K чете 4 минути        

Клаус Шваб  е основател и изпълнителен директор на Световния икономически форум. Той е убеден, че днес светът е на кръстопът - предстоят големи промени, причинени от новата индустриална революция, четвъртата в нашата история.

  image  

Технологиите, които драстично ще променят света ни, едва започват да се появяват. Ако по време на третата индустриална революция материалните продукти бяха дематериализирани, абстрахирани и напълно превърнати в код. Това вече днес започва обратния процес - ние започваме да използваме информация за производството на материални обекти, действия и услуги. 3D принтерите вече печатат у дома, генното инженерство помага в медицината и производството, изкуственият интелект управлява автомобили и анализира човешкото поведение, предупреждавайки за опасности. 

 

Според Schwabb ефективен начин за по-задълбочено разбиране на това, което предстои, е да се възприеме двустранен подход, който може да се нарече мащабираща стратегия . За това ви трябва:

  • Получете минимално ниво на разбиране на редица технологии, оценете техния потенциал
  • Изградете пълна картина, като разберете връзките между тези технологии и произтичащата от това системна промяна.

Предлагаме ви да попълните първата точка. Ето 12 технологии от Четвъртата индустриална революция (EPR), които скоро ще променят живота ни. За удобство и като предпоставка за рисуване на обща картина, Schwabb ги разделя на четири раздела: „Цифрова експанзия“, „Физическа трансформация“, „Човешка промяна“ и „Интеграция на околната среда“.

Разширяване на цифровите технологии

Нови изчислителни технологии, блокчейн, Интернет на нещата  - трите технологии в този раздел.

Еволюцията на изчисленията се основава на иновации в материалите, сглобяването и дизайна. Но учените ще се опитат да разширят закона на Мур възможно най-дълго, но скоро ще възникнат физически ограничения на атомното ниво. Следователно скоро ще преминем към изцяло нови видове изчисления и най-обещаващият от тях е  квантовите изчисления .

  image  

Технологиите на блокчейн и разпределената книга вече са редовно в новините, защото могат драстично да променят всичко - от онлайн финансови транзакции до методи на гласуване. Въпреки липсата на доверие в обществото, транзакциите и действията върху блокчейна са едновременно прозрачни, сигурни и проследими. Но има и проблеми, които трябва да решим в близко бъдеще: сред тях правна несигурност, липса на инфраструктура и стандарти, екологични щети, използването на тези технологии от престъпни организации.

Интернет на нещата  е основният инфраструктурен елемент на ERP. Състои се от множество сензори, които събират, обработват и трансформират данни, за да предават резултати на други устройства и изпълняват задачи, зададени от системата или потребителя. Въпреки удобството на придружителя, тази технология е много опасна. Проблемите с поверителността, киберсигурността, липсата на стандарти ще изискват голямо внимание преди тази технология да бъде въведена в живота ни.

Трансформация на физическия свят

В този раздел ще разгледаме изкуствения интелект и роботите, усъвършенстваните материали и производството на добавки и многоизмерния печат .

 

 

(Извинете, не можах да устоя)

AI и роботите  са две допълващи се технологии, които скоро ще заменят хората в повечето задачи. Оттук и загрижеността - каква ще бъде ролята на човешката компетентност? колко ще са необходими нашата преценка и интелигентност за изпълнение на задачи, които могат да бъдат делегирани на автоматизирани системи? Етичният аспект на новите технологии заема специално място в този списък.

  image  

Нови материали  - нови възможности. Вместо пуховик - тънко яке, вместо неприятни медицински сензори - филм върху кожата, биоразградими опаковки и екологично чисти материали - това е бъдещето, което си представяхме преди век и днес уверено вървим към него. И сега трудностите се крият главно в липсата на информация за въздействието върху околната среда, както и ограниченията, свързани с правата на интелектуална собственост.

  image  

3D печатът  е по-рентабилно многосерийно производство, бързо прототипиране и споделяне на капацитет. Както при другите технологии, и за цифровите шаблони е необходима регулаторна рамка.

Човешка промяна

Биотехнологиите, невротехнологиите и виртуалната и добавената реалност  са трите технологии в този раздел.

Биотехнологиите се различават от другите HRP технологии: предизвикват бурни емоционални реакции, по-малко предсказуеми поради своята органична природа и изискват повече капиталови инвестиции и регулиране. Приемливостта им зависи от дълбоки културни и исторически характеристики. Това е баланс между етика и научни стремежи.

  image  

Невротехнологиите, подобно на биотехнологиите, са много податливи на атаките на митове и спекулации. Но тяхното развитие може да ни помогне да преместим границите на възможното - да излекуваме най-трудните наранявания, да запазим ума си остър до старост.

Виртуалната , разширената и смесената реалност  са завладяващи аудиовизуални технологии. Те ще променят (вече се променят) не само сферата на развлеченията, но и сферата на медицината, образованието, дори методите за правене на бизнес. Но проблемите на този вид технологии са повдигани неведнъж в научната фантастика - ами ако човек не иска да напусне своя виртуален идеален свят?

Интеграция на околната среда

Енергията, геоинженерството и космическите технологии ще променят връзката ни със света около нас.

  image  

Енергията , по-конкретно устойчивите възобновяеми енергии, трябва да сложи край на зависимостта ни от изкопаемите горива и процесите на парникови газове. Това е технология, която ще предизвика силна реакция от установената индустрия на изкопаеми горива и ще засегне геополитическите структури.

  image  

Геоинженерингът  е мащабна намеса в естествените системи на планетата. В момента говорим главно за теоретични технологични интервенции, насочени към намаляване на емисиите на парникови газове и промяна на атмосферните процеси за борба с изменението на климата. Това е глобална технология, невъзможно е да се помогне на планетата в един регион на света, ако на противоположната страна на нашата топка някой недобросъвестен причини още повече вреда на нашата планета. Има ли инфраструктура за глобално междуправителствено сътрудничество? Само ограничени артикули. Междувременно глобалното затопляне вече ни завладя.

  image  

Космическите технологии се обясняват сами по себе си. Най-любопитното е, че изследването на космоса изисква усилията на всички останали секции - от роботи и изкуствен интелект до нови материали и биотехнологии. „Защо се нуждаем от това пространство?“, Мнозина сега се замислят. Това е извличането на минерали от планети, астероиди и сателити (интеграция с „Енергия“), както и търсенето на нови светове (ако „Геоинженерингът“ все още не помага) и просто желанието да се реализира древното желание на човек да разбере какво има там, на горния етаж?

 - 

Силата на технологиите от Четвъртата индустриална революция се усилва, когато те се комбинират и произвеждат иновации. Трябва да се има предвид, че интеграцията им в обществото протича с огромни темпове, така че е необходимо предварително да се подготви регулаторната рамка, да се въведат стандарти и да се проведат най-изчерпателните тестове.

И там вече напред, в светло бъдеще!

  image      




Гласувай:
5



1. tota - Четвъртата индустриална револ...
10.01.2021 17:21
Четвъртата индустриална революция променя света. Изкуственият интелект, блокчейнът, нано- и биотехнологиите вече трансформират обществото. Огромният възход и спад на най-известната криптовалута Биткойн е резултат от действията на милиони хора, които се довериха на технологията. Клаус Шваб, основател и постоянен председател на Световния икономически форум, казва: „Действията, които предприемаме днес, засягат веригата от събития, които трансформират света. Технологиите, които ни заобикалят, се променят в резултат на нашите решения и след това ние самите се променяме. " Всички ние участваме в оформянето на бъдещето и за да създадем света, в който искаме да живеем, трябва да осъзнаем мащаба на настъпващите промени ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12227142
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70793
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930