Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2021 12:54 - "Турция, Сърбия и Русия се подготвят за задаващата се война на Балканите"
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 357 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Турция, Сърбия и Русия се подготвят за задаващата се война на Балканите" Турция, Сърбия и Русия се подготвят за задаващата се война на Балканите Източник: плакат от Първата световна война - „Косов ден“ Разпадането на претенциите на Босна и Херцеговина и Сърбия за законна власт над Косово ще бъде следващото препятствие за европейския истеблишмънт. Не е въпросът дали, а по-скоро кога войната на Балканите ще се възобнови. Последиците ще бъдат по-вредни за европейската стабилност, отколкото войната в Босна през деветдесетте години. Война в Босна ще увеличи напрежението между мюсюлманското и местното население в Западна Европа, като последната ще бъде все по-гласна в опозицията си срещу ислямизацията на Европа. Бомбардировките на НАТО през 1999 г. в Белград принудиха сръбските власти да изтеглят войските си от провинция Косово. За разлика от Босна, Косово беше неразделна част от сръбската република. 1) По всички международни стандарти бомбардировките на Сърбия бяха незаконен военен акт. Европейският съюз и Вашингтон признаха Косово през 2008 г. като независима държава; 45% от страните по света не последваха примера, виждайки принудителното отделяне като опасен приоритет, несъвместим с международното право.
2) Честно казано, няма такова нещо като международното право; има само международна дипломация, където войната е стратегически инструмент за приспособяване на по-слабата страна към волята на по-силната. 3) Намесата от НАТО през 1995 г. сложи край на гражданската война в Босна; босненските сърби бяха принудени да приемат Дейтънското споразумение, което разделя Република Босна на две образувания: Република Сръбска и Федерация Босна и Херцеговина. Президентството на Република Босна се държи от дървесни индивиди: боснак, хърватин, избран във федерацията, и сърбин, избран в Република Сръбска. Хърватите са католици, сърбите православни, а бошняците са мюсюлмани.
4) И в двата случая, принудителното отделяне на Косово и Дейтънското споразумение, Вашингтон и Брюксел наложиха волята си на сърбите, докато по това време Русия не беше в състояние да има никаква дума в политическите договорености. Така сърбите бяха принудени да живеят в изкуствена държава, откъсната от родината си. Разпадането на Югославия и резултатът от него се възприемат като унижение от сърбите, Сърбия и Русия. И двете страни, Сърбия и Русия, чакат най-добрата възможност да си отмъстят и да отменят непопулярното в момента статукво. Брюксел и Вашингтон се надяваха, че с включването на Босна и Сърбия в Европейския съюз старата вражда между религиозните групи ще изчезне. Брюксел обеща европейско членство на бившите югославски републики, ако те се съобразят с наложения политически ред. Европейските политици се надяваха, че перспективата за членство в ЕС ще намали военните действия с течение на времето, че сърбите, с риск да не бъдат допуснати до Европейския съюз, ще се съобразят с желанието на Брюксел.
Сега, когато самият Европейски съюз е помрачен от вътрешни проблеми и популярната подкрепа за Брюксел бързо намалява, политическият истеблишмент осъзнава, че по-нататъшното разширяване на Съюза няма да бъде добре дошло от гражданите на Франция, Холандия или Германия. Кризата с еврото, финансовият хаос в Гърция, миграционната катастрофа и Брекзит показват, че Брюксел не е в състояние да реши тези и други трудности, които са намалили ентусиазма за Брюксел, вътрешно и външно, меко казано. Сега перспективата да станеш член на Европейския съюз е по-малко привлекателна, отколкото преди няколко години. Има малка причина сърбите в Сърбия, Босна и Косово да се съобразят с волята на европейските комисари. Конфликтът в Украйна и военните дейности на НАТО в Източна Европа принуждават Русия да изработи контра стратегия. Подкрепяйки сръбската амбиция на Балканите, Москва може да навреди на интересите на Европа, без да бъде пряко замесена. Не само Русия проявява интерес към Балканите, но и към Турция, тъй като регионът е бил част от Османската империя от векове. Реджеп Тайип Ердоган прилага умишлена политика, целяща да придобие известно влияние върху населението в Босна и Косово. Турският език сега се преподава в 80 училища в Босна, а турска държавна информационна агенция обяви, че босненският език се е превърнал в избираем език в Турция. Не знаем за съществуването на такъв език.
5) През 2013 г. Ердоган каза по време на посещението си в Косово: „Всички принадлежим към обща история, обща култура, обща цивилизация; ние сме хората, които сме братя от тази структура. Не забравяйте, Турция е Косово, Косово е Турция! ” 6) И през 2014 г. сръбският премиер Александър Вучич заяви, че„ иска да вярва “, че Реджеп Тайип Ердоган не е казал, че всеки, който дръзне да разстрои бошняците, ще трябва да се изправи срещу 100 милиона турци , ”Позовавайки се на предполагаема реплика на турския лидер. 7) Игнорирането на исляма и Турция като потенциална заплаха за европейските интереси от страна на медиите и политическия истеблишмент е голям гаф. Балканският конфликт има далечни последици за Европа и може да се разлее в градове като Амстердам, Париж и Берлин, тъй като може да разстрои голяма част от европейското мюсюлманско население. Военен конфликт между сърби и мюсюлмани ще активира политически второто и третото поколение мюсюлмански мигранти, които никога не са се интегрирали в европейското общество. Война в Босна ще осигури опора на джихадистките групи в Европа. Възходящите партии, които защитават националните интереси и нарастващата опозиция срещу исляма, ще получат подкрепа за сърбите от голяма част от коренното европейско население; това ще раздели европейците още повече. Реджеп Тайип Ердоган обеща, че ще застане до своите съюзници в Босна, Албания и Косово. Турция може да премести своите джихадистки пълномощници, като Ал Нусра от Сирия на Балканите, създавайки подобна на Сирия ситуация в Европа. Европейското ръководство в Париж, Брюксел и Берлин няма стратегическа компетентност и решителност; те бъркат съпричастността с лидерството. Европейското население е разочаровано от неспособността на Брюксел и НАТО да осигури европейските граници срещу имигранти от ислямски страни, докато в същото време ръководството на НАТО е обсебено от Путин. Ще липсва подкрепа за намесата на НАТО на Балканите, което означава, че алиансът ще трябва да разчита на Турция да потисне амбицията на сръбския народ за самоопределение и да отблъсне своите руски поддръжници.
Следва продължение!




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12150373
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031