Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2021 16:20 - Бесни пловдивчани: Не остана въздух в този град, всичко се застроява!
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1310 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Бесни пловдивчани: Не остана въздух в този град, всичко се застроява!
Автор: Диана Бикова 12:05 / 25.10.2021 Коментари (9) 5711 image image
 
image © Plovdiv24.bg image виж галерията
Нов строеж буквално на сантиметри от терасите на съседен блок взриви социалния мир в кв. "Гладно поле". "Не остана въздух в този град! Застроява се всеки свободен сантиметър" - възмущават се живущи. Те сигнализираха Plovdiv24.bg, че не са били уведомени предварително за инвестиционните намерения.

"Бяхме неприятно сюрпризирани. Дълги години това място пустееше, а избуялите го храсти го превърнаха в джунгла. Преди няколко дни докараха машини да разчистват терена. Отначало си мислехме, че или военните, или кметството са изпратили техниката, но когато работниците започнаха да ни разпитват за подземния кадастър и откъде минава водопроводът, за да разкопаят, усетихме, че има нещо друго", разказаха хората.

На въпросния терен преди години е имало едноетажна постройка, ползвана за столова за хранене на служителите от военното шивашко предприятие "Интендантско обслужване", което е било в съседство. След драстичното свиване на поръчките, МО продава двата имота поотделно. На по-големия сега се издига затвореният комплекс "Елит", изграден от фирмата на общинския съветник Владимир Кисьов. Съдбата на по-малкия тъне в неизвестност дълги години и едва миналата седмица започва раздвижването.

На това място сега предстои да се изгради жилищен блок с 24 апартамента и сграда за обществено обслужване (магазини). За обекта е издадено строително разрешение за ниско, средно и високо застрояване (1, 3, 5 и 8 етажа) и подземно ниво. По проект са спазени всички изисквания на ЗУТ за отстояние от съседните сгради. 

Инвеститор е пловдивската фирма "Юнион СГС" ООД, регистрирана на 13 ноември 2018 г. с капитал 1000 лв. Съдружници в компанията с равни дялове са Георги Юриев Стоянов и Стоян Стоилов Стоянов, като вторият е определен за управител. Основната дейност на фирмата е строителство, саниране, закупуване, продажба, посредничество и търговия с недвижими имоти, всички видове строителни услуги, проектантски, инвеститорски контрол, събаряне на сгради и пласмент и всички не забранени от закона дейности и услуги. "Юнион СГС" се сдобива с терена през 2019 г. след като е направена замяна на земеделска земя в землището на с. Войводиново срещу други имоти, сред които и въпросният парцел. 

След като е пуснат от МО за продажба, теренът минава през няколко ръце. Първият собственик е фирма "Кибела 2003" ЕООД основана на 30 май 2008 г. от Емил Кюрчийски, Йовко Стойков и Кънчо Луков с начален капитал 5000 лв. Днес те са заличени като съдружници и едноличен собственик на капитала става съгражданинът им Звезделин Юрданов Маргаритов, а седалището е преместено от Раковски в Криводол. Фирмата е подавала в Търговския регистър годишни финансови отчети само за 2008 и 2009 г.

След няколко месеца "Кибела 2003" продава имота на "Марджента СГ" ООД, която към онзи момент е със седалище в гр. Луковит, но после го мести в Пловдив. Фирмата е регистрирана на 17 юни 2008 г. с начален капитал 5000 лв. разделен по равно между двама съдружника.

Още през 2013 г. управителката Светослава Гешева, която и в момента е такава, е поискала изменение на подробния устройствен план. На 6 февруари 2013 г. ЕСУТ към Община Пловдив заседава и на основание заповед 13ОА451/21.02.2013 г. е одобрил поисканото изменение. Уведомление е било изпратено до началника на централно военно окръжие, район "Източен" и живущите във входа непосредствено до бъдещия нов строеж. Самото разрешение за строеж е издадено на 3 септември 2021 г.

Гражданите твърдят, че не са били запознати какво предстои да се случва на терена. "Повтаря се казусът с ул. "Ручей" в район "Западен". С тази разлика, че там строителството е на калкан, а тук буквално ще си надничаме в спалните. Това е безумие!" - гневят се хората. Смятат да заведат дело за сваляне на ПУП-а и строителното разрешение.  



Гласувай:
11



1. tota - Сега стана ясно защо унищожиха д...
26.10.2021 00:22
Сега стана ясно защо унищожиха дърветата и прокараха тръби за парно до мястото, където ще натикат този блок и настанят 24 семейства. Градинка щели да правят, съшити с бели конци приказки. Но, виновните сме ние, всички трябваше да станем и спрем това недомислие. Защо? Защото е в близост до блока, защото улицата между бъдещата сграда и военното общежитие е тясна. При едно земетресение двете сгради ще затворят улицата. Друго, входа на военното поделение е на две крачки, не е редно живущите да наблюдават случващото се в района му. И още при екстремна ситуация в това тясно пространство, как ще се изнесе частта? Освен завеждането на дело и спиране на строежа, трябва да реагира и командира на поделението. Тихомълком, ако мине, така действат днешните управници. Преди строителството на блоковете на фирма Елит, бе предоставена възможност живущите в района да се запознаят с проекта и тогава пристъпиха към реализацията му. Тук, парчето земя, преминало през безброй собственици, за да се скрие истинския и да не искристализират интересите му да реализира печалба от него. Какво като това ще създаде неудобства за живеещите в квартала?
цитирай
2. tota - Какво очаквахме, какво дочакахме?
03.11.2021 17:43
Пета година в съседство до жилищата се извършва строителство, което упражнява тормоз над обитаващите ги Непоносимо и нетърпимо е това издевателство. Но, кой от власт имащите го интересува. Има ли воля да бъде спряна строителната мафия, в този град, който остана без въздух?
цитирай
3. kvg55 - tota,
03.11.2021 23:21
Това е републикански проблем, не само на Пловдив.
цитирай
4. tota - Това е републикански проблем, не ...
04.11.2021 19:09
kvg55 написа:
Това е републикански проблем, не само на Пловдив.

Разбира се, че е национален проблем. Но, защо трябва да се търси всяка възможност и място, за да се извършва застрояване. Сграда, до сграда, без да се спазва необходимото отстояние. Ограничава се възможността за паркоместа, зелените площи намаляват, не винаги това е съобразено с инфраструктурата на дадения район. Или се търси само начин да се печели. То е така през целия период на т. н. преход. Да не заабравамя, че Пловдив е горещ град и има повече необходимост от паркове и градини, водни огледала и въобще пространства за отдих. Изникнаха не само търговски площи, други за промишлена дейност при това на плодородна земя около града, да не говорим за жилишните сгради. За кого ги строят, като има демографска криза?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12148148
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70667
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031