Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 27.01.2023 21:27
Необходими продукти:
· За блата
1-1/2 чаши пресято брашно за кекс
1-3/4 чаши захар, разделени
12 белтъка, на стайна температура
1/4 чаена лъжичка сол
1-1/2 чаени лъжички заквасена сметана
1 чаена лъжичка ванилова есенция
· Бита сметана
1 чаша течна сметана (сладкарска) за разбиване
3 супени лъжици захар
Пресни ягоди и боровинки за декорация
1 чаена лъжичка ванилова есенция
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 160ᵒС. Пресейте брашното с 3/4 чаша захар.
2. В голяма купа разбийте белтъците и солта с електрически миксер до образуването на пяна; добавете заквасената сметана и разбийте докато се образуват меки върхове. Постепенно разбийте с 1 чаша захар, прибавяйки по 1/4 и разбивайки добре след всяко добавяне, докато се образуват твърди върхове. Добавете ванилията. Внимателно добавете брашното към белтъците Внимателно прехвърлете тестото в ненамазнена тава. С шпатула разнесете внимателно тестото.
3. Печете на долната решетка на фурната 55-60 минути или докато горната част покафенее или клечката излезе суха. Обърнете тавата върху плота, за да охладите тортата добре (около 2 часа), преди да я извадите от тавата.
4. В голяма купа разбийте сметаната със захарта и ванилията на висока скорост, докато се образуват твърди върхове. Охладената торта се разрязва хоризонтално и се пълни с разбита сметана. Непосредствено преди сервиране тортата се намазва с дебел слой разбита сметана и се гарнира с пресни плодове.