Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2022 12:47 - 20 забележителни места в Източните Родопи
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3698 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  20 забележителни места в Източните Родопи Публикувано на 26.04.2014 от Ели Иванова
Актуализирано на 16.10.2021

Първото ми по-дълго посещение на Източните Родопи беше преди десетина години. След това последваха още и още. Всички тези посещения мога да опиша с няколко думи: уникални, въздействащи, величествени и незабравими. Наистина смятам, че Родопите са нещо много специално по отношение на нашата не само география, но и история. В Родопите намерих на няколко пъти една невероятна атмосфера, красота, величественост и … тъга … тъга, заради злощастната им съдба по време на османското робство.

Тук представям най-интересните според мен места в Източните Родопи.

imageЯзовир Студен кладенец – Източни Родопи

Меандърът на Арда до село Стар Читак – един от най-красивите меандри на река Арда е там, където река Боровица се влива в нея. Намира се на около 30 километра западно от Кърджали.

Този завой на реката имах късмета да го огледам от почти всички страни. Най-напред видях класическия му изглед недалеч от шосето до селото. След това го погледнах от срещуположната му страна, после от билото при панорамните пейки „Райски изглед“ и накрая от висините на крепостта Патмос в сърцето на подковата. Все невероятни гледки!

imageМеандърът на Арда край Стар Читак

Пещера Утробата – намира се на около 20 км от Кърджали, в скалистата местност Тангардък кая. Представлява малка пещера, входът и вътрешността на която наподобяват женска утроба. Смята се, че по някакъв начин е използвана от траките в техните обреди в израз на култа им към Богинята майка. Входът на пещерата е малко нависоко и за да се влезе в нея се минава по една леко паянтова дървена стълба.

imageПещера Утробата

Перперикон – прорицалището на Дионис – безспорно най-големият културно-исторически феномен в Източните Родопи. Невероятно място – история, гледки, находки, усещане, изживяване … неповторимо!!! Едно от местата, които човек трябва да посети непременно.

imageПерперикон   imageПерперикон

Крепост Моняк (Мнеакос)  край Кърджали – една от най-големите, а също и най-високо разположените крепости в Родопите. Намира се недалеч от село Широко поле. Достъпът до крепостта е сравнително труден, тъй като е разположена нависоко и пътеките до нея са доста стръмни. Все пак усилието за изкачване до крепостта си заслужава поради красивите гледки, които се откриват от върха към град Кърджали, язовирите Кърджали и Студен Кладенец и околните хълмове.

imageКрепостта Моняк край Кърджали

Крепост Вишеград – руините от крепостта Вишеград се намират на скалисто плато на десния бряг на язовир Студен кладенец в покрайнините на село Вишеград. Гледката от платото е завладяваща. Величествената Арда е сякаш в краката ти. В тази част на Родопите тя е под формата на язовир Студен кладенец.

imageКрепост Вишеград

Каменна сватба – уникален природен скален феномен на 3 км от Кърджали, близо до село Зимзелен. Представлява ансамбъл от множество скални фигури, наподобяващи сватбено шествие. Централно място, разбира се, заемат младоженците, застинали завинаги в страстна, макар и каменна целувка.

imageКаменна сватба – целувката на младоженците

Каменни гъби – още един неповторим природен скален феномен, недалеч от Кърджали –  намират се източно от с. Бели пласт, на главния път Кърджали – Хасково. Представляват скални образувания с формата на истински гъби, но доста увеличени по размер.

imageСкален феномен Каменни гъби

Тракийско светилище край село Татул – намира се на 200 метра южно от село Татул на около 15 километра от Момчилград. Представлява скално светилище съставено от различни изсичания. Интересно е и има много неща, които да се видят, но в същото време е малко неразбираемо за неспециалисти.

imageТракийско светилище край село Татул   imageТракийско светилище край село Татул – информация

Светилище Кара ин – намира се в землището на село Пчелари. Основен фокус на мястото е скалната гробница, чиято трапецовидна дупка виждате още по пътеката. Това е входът. Над него с течение на времето, вследствие на ерозия, се е образувала каменна козирка. Второто нещо, което се набива на очи е чудноватата форма и цвят на скалите. Щом се изкачите до входа на гробницата и погледнете назад, ще ви се открие красива панорамна гледка към долината на Арда и скалите на отсрещния ѝ бряг.

imageСкална гробница Кара ин до село Пчелари

Меандърът на река Арда до Маджарово – заобикаляйки родопските възвишения, река Арда образува десетки красиви меандри – това са завои с формата на подкова. Завоят край Маджарово е сред най-красивите и емблематични форми на реката.

imageМеандърът на река Арда до Маджарово

Кромлех до село Долни Главанак – това е мегалитно съоръжение с култово предназначение и представлява ансамбъл от вертикални каменни блокове, подредени в кръг с диаметър около 10 метра. Към момента са останали 9 вертикални камъка, а други три са полегнали във вътрешността на кръга. Светилището е датирано в ранножелязната епоха (VIII – VI в. пр.н.е.). Намира се на около един километър източно от село Долни Главанак.

Най-известният кромлех в света е английският Стоунхендж.

imageКромлех при село Долни Главанак

Скална гробница Фурнаджика – скалноизсечена гробница с отвор отгоре. Датировката е в периода XI – VIII в. пр. Хр. Намира се до с. Горно поле.

imageСкална гробница Фурнаджика до с. Горно поле

Тракийска крепост-светилище Сивридикме – от първо хил. пр. Хр. На място могат да се разгледат останки от крепостни стени, стъпала и ямки за религиозни ритуали.

Повече информация за Фурнаджика и Сивридикме ще намерите в тази статия.

imageТракийска крепост и светилище Сивридикме

Мемориал на загиналите тракийски българи край Маджарово – издигнат в памет на жестоко избитите български бежанци от Беломорска Тракия през есента на 1913 г. Включва пантеон-костница, параклис “Св. Петка Българска” и паметник-символ „Тракия без граници“.

imageПантеон-костница, Маджарово

Глухите камъни – едно от най-големите древно-тракийски светилища по нашите земи. Представляват четири огромни скали с издълбани в тях множество ниши, за които се предполага, че са били използвани като урно-хранилища. Светилището се намира около 10 км от с. Малко Градище по пътя от Любимец към Ивайловград.

imageГлухите камъни

Средновековна Византийска крепост в покрайнините на село Мезек – една от най-запазените крепости в Родопите. Смята се, че съоръжението е използвано активно до падането на района под османска власт.

imageСредновековна Византийска крепост в село Мезек

Тракийска гробница село Мезек – една от най-интересните, внушителни и запазени Тракийски гробници по нашите земи. Това е Тракийска куполна гробница от микенски тип, датираща от IV в. пр. н.е. и запазена в оригиналния си вид.

Тук е мястото да спомена, че имам много добри впечатления от екскурзовода, който ни разведе из гробницата – разказа ни за историята и находките, отговори изчерпателно на всичките ни въпроси. Нещо повече, хареса му това, че се интересуваме от подробности и продължи да разказва извън предвиденото, без да пести ни най-малко своите усилия и време.

imageТракийската гробница при село Мезек: дромосът

Вила Армира – една от най-красивите антични вили по нашите земи, забележително археологическо и културно-историческо наследство, както с цялостната си архитектура, така и с невероятните мозайки, добре запазени и до днес. Вилата се намира на около 4 километра от Ивайловград.

imageВила Армира

Крепост Лютица, позната още като Мраморния град и Цитаделата на Калоян. Намира се край Ивайловград. До нея се стига по черен път, дълъг около 7 километра, подходящ за високи коли. Намясто могат да се видят високи крепостни стени и красиви панорами.

imageКрепост Лютица край Ивайловград

Крепост Родостица или Балък дере се намира в околностите на Ивайловград. До нея се стига за около час и половина пеша от северните покрайнини на града. Смята се, че е изградена през 4-ти век и е функционирала до към 13-ти век, бидейки верен страж на Родопите.

Повече информация за крепост Родостица може да видите тук.

imageВ крепост Родостица

Десетина от тези места успяхме да посетим в рамките на три дни по време на онова първо посещение, за което споменах в началото. Получи се тогава чудесна екскурзия. С течение на времето, някои от тези забележителности в Източните Родопи посетихме отново, освен това открихме и други. Запленяващи са тези Родопи. Колкото и пъти да отидеш, все е интересно!

Този списък не изчерпва всички забележителности в Източните Родопи. Ако знаете още някое интересно място там, което липсва тук, ще ми бъде любопитно да споделите информация.

 










Гласувай:
10



1. tota - Линкът на публикацията
12.05.2022 12:58
https://drumivdumi/10-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE/?fbclid=IwAR2AtUgdu4AfST-LdY4hRDj3IHHV3HD5JIifxixIHEKNQGCZ2Iq70fjgE64
цитирай
2. planinitenabulgaria - От г/жа Ели има доста писания за Родопа, всичките са много интерресни. Имам книгата й,
12.05.2022 15:04
имам и предишната, "От Ивайловград до Гоци Делчев". Аз съм изминавал този маршрут в обратна посока. От старините и светилищата в новата й книга не познавам само Сивридикме. В превод това означава дребна монета, която се нарича дикме или дюкме.
На Източните Родопи посветих 10 години от туристическата си дейност, сега заминавам по Западните Разликата мужду тях е:
Източните Родопи са история, Западните - география. Запознат съм с този регион, а същи и с населението му, най-многобройни от които са помаците, след тях са турците, а българите напускат този регион. Давам за промер гр. Перперек, Джебел,с. Русалско, където има останала дори църква.
Развълнувах се от снимката на махала Мумджидам, под което на пясъка на реката, Хамбардере, се натъкнах на спящ мечок, с черна коизна. Ако се бе събудил, можеше това да е и краят ми.
цитирай
3. barin - Здравей, Ати. От иззброените са ...
12.05.2022 17:26
Здравей, Ати. От иззброените са останали само 3, на които не съм ходил. Може още това лято да стане, защото замислям екскурзия към района на Девин, Михалково. Преди да достигна до там обаче ще се откланям до една гранична крепост- Букелон. Благодаря за ионформацията, която може да ползвам.
Поздрави!
цитирай
4. panazea - Изключителен пътепис и снимки , Ати !
12.05.2022 22:28
Благодаря , че ми предостави това богатство от Свещените места в България !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12231444
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70801
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930