Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2008 20:00 - Да не забравяме корените си....
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6924 Коментари: 7 Гласове:
2



 Ясен месец веч изгрява в изпълнение на Сава Попсавов.




Гласувай:
2



1. анонимен - Настръхнах. . . . баща ми ни я пееше ...
11.11.2008 20:05
Настръхнах....баща ми ни я пееше тази песен, като бяхме малки - аз и моите две братчета. Много мили и тъжни спомени.... Много благодаря!!!!
цитирай
2. tota - И аз я зная от моя баща ...Беше любимата му песен...
11.11.2008 20:32
Тази песен го е свързвала с корените ни - фамилията ни до Първата световна война е Странджеви... И у мен пробуди мили и тъжни спомени ...
Нека дълго носим спомените за близките ни и силата, която са влели в нас чрез песента ... Хубава вечер!!
цитирай
3. tota - Сякаш предстоящата годишнина ми е навяла спомена за песента и изпълнителя й.
11.11.2008 20:52
САВА ПОПСАВОВ (13.11.1923) - народен певец. Роден в с. Бръшлян, Бургаско. Той си отиде от този свят на 28 юли тази година.Той е изпълнителят, който прослави Странджа с песента “Ясен месец веч изгрява” - бунтовният марш на Преображенското въстание. За първи път мелодията на "Ясен месец" е изпълнена по Радио София през 1953 година именно от народния певец Сава Попсавов.
"“Град куршуми над селото, скъпа кръв порой тече, падат Пано, Равашола, мрат в борбата синове.” Това е последния стих от песента “Ясен месец веч изгрява”, наричана странджанската марсилеза. Тя величае подвига на 40-годишния четник Никола Равашола и войводата Пано Ангелов по време на Илинденско-Преображенското въстание. Песента е популярна в изпълнението на Сава Попсавов. Роден на 13 ноември в село Бръшлян, Бургаско, той е възпитан в патриотична традиция. Буквите научава от баща си – учителя Жеко Попсавов, а песните от майка си Стефка Градева, която знаела близо 500 народни мелодии. Учи в Бургаската мъжка гимназия и за кратко учителства в родния край до приемането му през 1947 г. в Музикалната академия в София със специалност оперно пеене. Въпреки, че пее в състава на Музикалния театър “Стефан Македонски” в столицата, в Бургаската опера, връзката му с народните песни не секва. Участва в редица концерти на сформираната група “Тракийска песен” при Съюза на тракийските културно-просветни дружества в България.

От 1948 г. Сава Попсавов започва творческо сътрудничество с редакция “Народна музика” при БНР. Прави записи на ярки странджански песни. Сред тях са патриотичната “Българи глава вдигнали”, “Трендафилче, разговорче” и др.

През 1957 г. Сава Попсавов се завръща в родния край и участва в проявите на бургаския ансамбъл “Атанас Манчев” при читалище “Пробуда”, гостува със странджанската песен в Европа. Получава златен медал в народния събор на Агликина поляна известен като “Прослава на хайдутството”. Редовно пее в местните събори “Странджа пее” и в тържествата на Петрова нива, свързани с паметта на героите от Преображенската епопея. С богатата си музикална култура той разви многостранна дейност като методист в музикалната самодейност, като солист в Тракийския фолклорен ансамбъл и групата “Странджанска песен”, а цялата си документация и всички фолклорни материали дари на Държавния архив в Бургас."
Благодаря на Валя Божилова за споделеното от нея за Сава Попсавов.
цитирай
4. tota - И още нещо за песента от Любомир Цонев
11.11.2008 21:16
Върху зида на една старинна къща (Балювата къща) има мраморна плоча в памет на битката, която се е водила тук в навечерието на Илинденско-Преображенското въстание. През март 1903 чета от 5 души - Пано Ангелов и Никола Равашола (водачи), Атанас Вълканов, Петко Пухов (Пухата) и Георги Мутафов - обикаля селата Стоилово, Сърмашик (дн. Бръшлян), Калово, Заберново и др., за да агитират за въстание. Срещу Благовещение четата пристига в Сърмашик. Тук я настига – познайте какво! - предателството... Обкръжава я турски аскер от 150 души! Боят е много неравен, но героичен и много упорит – води се цели три часа. Комитите дори хвърлят бомба в един момент и стъписват аскера. Така успяват се измъкнат от обкръжението и да напуснат селото. Пано и Равашола са тежко ранени и загиват от раните си. Останалите успяват да се спасят.



Позната история; но от това болката не намалява...

С приятеля ми си говорим за прочутата местна песен, известна под заглавието “Ясен месец веч изгрява...”. Помня музиката, която ме е поразила още като дете, но едва сега минавам по местата, за които се пее в нея! Запомнил съм не само трогващата мъжествена мелодия, но и чудесното изпълнение на един силен, плътен, кадифен глас - на певеца Сава Попсавов. И певческото му умение не е случайно – учил е пеене в Музикалната академия. На всичкото отгоре, както по-късно разбрах, е родом от самото с. Бръшлян (Сърмашик), т.е. оттам, където се е водила лютата и героична битка. Всеки, който веднъж е чул изпълнението му, не иска вече да слуша други “кавъри”. На следния ден, като минахме през Малко Търново, в музея по наше настояване изровиха една книжка, от която си изкопирахме пълния текст (17 куплета). Оказа се, че оригиналното й заглавие не е романтично приповдигнатото “Ясен месец веч

Странджанските комити Пано и Равашола - героите, загинали в битката при Бръшлян, снимката е от в. "Макодоно-одрински куриер", април 1903

изгрява”, а по човешки трогателното скромно посвещение - “За Пано и Равашола”. И това е естествено, понеже била съчинена през 1904 от войводата Яни Попов именно за да възпее споменатата вече битка при Бръшлян, където година преди това – през пролетта на 1903 – загиват двамата герои. Те са погребани в центъра на Малко Търново, точно до двете чешми (двата вриса, както казват тук хората).
http://oshte.info/004/Strandja/06.htm

Яни Попов е автор на песента Ясен месец веч изгрява..

Яни Попов е роден на 27 септември 1876 година в село Карахадър, Лозенградско. Борческа личност с творчески заложби и дар на народен певец, той е автор на две книги: "Странджанска гусла"(1905) и "Странджански жалби"(1909). Пълният текст на "Ясен месец", озаглавен "За Пано и Равашола", е поместен в "Странджански жалби" с пояснение, че се пее по гласа на известната арменска песен "Ай, Сасун, Сасун".

Оригиналният текст на бунтовния марш е от 17 строфи, като накрая е отбелязано, че е написан в Странджа през 1904 г. В песента Яни Попов е опоетизирал подвига на малка чета, водила ожесточено сражение с турския аскер на 2 април 1903 година в село Сърмашик (дн. Бръшлян). Загиват войводата Пано Ангелов от с.Брод, Хасковско, и Никола Атанасов Николаков – Равашола от Перущица. Събитието е известно в историята като "Сърмашишката афера". По спомени на старите бръшлянци, песента се запява открито в селото през 1908 година.

За първи път мелодията на "Ясен месец" се изпълнява по Радио София през 1953 година от народния странджански певец Сава Попсавов, родом от село Бръшлян.

ЯСЕН МЕСЕЦ ВЕЧ ИЗГРЯВА
Ясен месец веч изгрява
над зелената гора.
В цяла Странджа роб запява
песен нова юнашка.
През потоци, реки, бърда,
нещо пълзи, застава.
Дал е люта самодива,
или луда гидия?
Не е люта самодива,
нито е луда гидия.
Най е чета от юнаци,
плашила за читаци.
Бързат, бързат да пристигнат
преди петли в Сърмашик.
Да ги никой не угади
и ги подло предаде.
Пушка пукна, ек отекна
знак се даде за борба.
Бомби трещат, куршум пищи -
цяла Странджа веч ечи.....
цитирай
5. anastasiia - Много хубаво...
12.11.2008 09:34
Развълнува ме...Докосна ме...
Благодаря ти...
цитирай
6. martiniki - ...
08.05.2010 07:20
родно и мило
тази песен пеехме на лагерния огън
цитирай
7. анонимен - роман
23.08.2011 03:48

ВЕЧНА ПАМЕТ НА ГЕРОИТЕ ,ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА НАС !
Поклон и пред човека Сава Жеков Попсавов,възпял героичните събития,в онези трудни и славни времена ! .....Да възпееш родния си край по-такъв неповторим начин,да посветиш живота си и да предадеш своята любов и обич на поколенията след теб! Всеки път,когато слушам ''Ясен месец веч изгрява''не сдържам сълзите и си спомням родителите на моят баща-бежанци от Македоно - Одринска Тракия.Добри и Елена Добреви,техните разкази,любовта и мъката по - родните места ,оставиха у мен незаличим спомен ! Поклон !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12136140
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70617
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031