Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2012 07:59 - В помощ на студентите – Как се пише дипломна работа? - продължение
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21194 Коментари: 15 Гласове:
21

Последна промяна: 22.07.2012 08:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В помощ на студентите – Как се пише дипломна работа?

Продължение

 2. Следващи стъпки  по  написването на дипломната работа

2.1. Разработване на тезисен вариант на съдържанието на дипломната работа

            След прочитането на конспектираното и усвояването на научната информация по темата, дипломантът следва да направи: първо – да прецизира предварителния план на съдържанието на дипломната работа. Второ – да разработи разширен вариант на този план, наречен тезис. Тезисът представлява подробен план на съдържанието на дипломната работа представено в логическа последователност и взаимосвързаност. Тезисният вариант на дипломната работа предполага излагане на основните идеи, които се съдържат във всяка част (глава) на дипломната работа. Освен наименованието на всички точки са необходими кратки обяснения за това, какво ще съдържат отделните глави, как ще се решат отделните задачи, какви изводи ще се направят, какви препоръки ще се дадат за по-нататъшната работа по решаване на разглежданите въпроси. В тезиса трябва да се включат показателите, с помощта на които ще се прави анализът, обектът на анализа, периода, който обхваща сравнителният анализа на показателите и т.н. Тезисите изискват логическа последователност, задълбоченост и строга целенасоченост.

      2.2. Разработване на проект за провеждане на самостоятелно проучване, изследване по темата

Изборът на дипломанта сам да проведе проучване или социологическо изследване по темата за дипломна работа е желателно. За да проведе самостоятелно проучване или изследване е необходимо дипломантът съвместно с научния ръководител да направят следното:

Да разработят инструментариум на изследването и да го обсъдят заедно;

Да уточнят методиката на регистрацията, методиката на извадката, методиката за обработка на социологическата информация, ако това е социологическо проучване;

Да определят формата, в която да се направи анализът на социологическата информация – обобщения, изводи и препоръки, прогнози, алтернативни решения и други.

За студентите, които използват готови резултати от други научни изследвания е необходимо да уточнят с научния си ръководител как да направят анализите си. Готова информация може да бъде получена от следните източници – от други изследвания, от първични документи предоставени от институциите, с които дипломантът е в договорни отношения, от официалната статистическа информация публикувана от НСИ на Р България.

Твърде важно е дипломантът да покаже умение, че владее различните социологически и други методи на изследване – документален, наблюдение, интервю, анкетен, метод на социологическия експеримент, на социологическото допитване, на анализа и синтеза, на индукцията и дедукцията и т.н.[1]

 

 2.3. Провеждане на социологическото или друго изследване

За целите на методическата работа е необходимо да се припомни, че всяко емпирично социологическо изследване, както и всяко друго изследване маркетингово, психологическо и др., преминава през четири етапа:

подготовка, провеждане, обработка и анализ на информацията.

През първия етап дипломантът с помощта на своя научен ръководител разработва инструментариума на изследването – въпросници, анкетни карти, информации, методики на регистрацията, на извадката и на анализа, проект за обработка на емпиричната информация и др. Инструментариумът се изработва в т.нар. пилотаж но изследване за да се провери годността му.

През втория етап дипломантът пристъпва към провеждане на социологическото изследване на терена или друг вид изследване, обект на емпиричното социологическо изследване. Този етап е важен, защото осигурява информационната база за социологическите анализи и обобщения.

В третия етап дипломантът осъществява компютърна обработка на емпиричната информация по предварително уточнен проект. Основната цел, която се преследва е превръщането на индивидуалната емпирична информация в съвкупна социологическа информация, годна за следващи анализи.

През четвъртия етап, получената информация става обект на количествен е качествен анализа от страна на студента дипломант. Прецизността и научността на анализа главно от степента на подготвеност на дипломанта, а така също и от оказаната помощ от научния ръководител и от други преподаватели и специалисти. [2]

 

 2.4. Написване на дипломната работа

След като студентът дипломант е изпълнил всички стъпки до момента, той е готов да пристъпи към написването на своята дипломна работа. Необходимо е той да следва предварително разработения с научния ръководител тезисен вариант на съдържанието на дипломната работа.

 
3. Структура на дипломната работа

Целесъобразно е дипломната работа де се структурира в следните раздели или части: увод, теоретична част, методична част, аналитична част, проектна част, заключение, приложение, които включват списък на ползваната литература и достатъчно илюстрации – схеми, фигури, таблици.

В увода на дипломната работа е целесъобразно да бъдат въведени следните моменти – обосноваване на избора на темата, нейната теоретична и практико - приложна актуалност, уточняване обекта и предмета на изследване,  формулиране на целта и задачите, поставени с изследването в дипломната работа. Извеждане от дипломната на т.н. бакалавърска теза т.е. това, което се очаква да се потвърди в хода на изследването. Кратко очертаване на логическата последователност на осъществяване на изследването в дипломната работа и акцентиране върху подходите и методите при неговото провеждане.
       Теоретичната част на дипломната работа представлява едновременно прецизиране и обогатяване на съдържанието на дадена курсова работа и нейното привеждане в съответствие с изискванията към част или раздел на дипломната работа. В нея дипломантът показва, че владее теорията на проблема и е в състояние да използва теоретичните си познание в решаване на практически задачи.
    Методическата част на дипломната работа се базира на методичните основи съдържащи се в друга курсова работа. Наложително е тяхното обогатяване преди всичко по посока на конкретизация на методиката при съобразяване с вече определен обект (предмет на изследване). В тази глава се разработва и аналитичната част на дипломната работа, която изисква мобилизиране на организационните и аналитични способности на студента.

Наред с проектната част тя може да се характеризира както основно предизвикателство пред дипломанта доколкото става дума за прилагане на придобити и осмислени знания в осъществяването на собствено практическо изследване. При осъществяване на практическото изследване и анализите по него, дипломантът следва да се ползва с подкрепата на своя научен ръководител и от специалисти и ръководители на обекта на изследване. Това в известна степен зависи и от подготвеността на дипломанта.

 Проектната част на дипломната работа представлява аргументирани предложения в обхвата на изследвания проблем. Става дума за ясни и конкретни формулировки на препоръките и предложенията на дипломанта, които произтичат от осъществения анализ и разкритите проблемни полета. В достатъчна степен се обосновава като реално възможни промени осигуряващи ефекти при функционирането на обекта.

Цялото съдържание на изложението трябва да е последователно и с логическа взаимосвързаност между отделните части.

 

 

В заключението на дипломната работа се обобщават постигнатите с изследването резултати, както и резултатите от „проверката” на формулираната в увода бакалавърска теза за дипломанта.[3]

            При написването на дипломната работа дипломантът трябва стриктно да се придържа към правописните правила в българския език.

        След заключението следват приложенията към дипломната работа. Тава са таблици, фигури, графики и др. – фактическият материал, с който дипломантите подкрепят изложените идеи, изводи и препоръки за практическа реализация. Те се номерират последователно с пояснения.

      След тях следва библиографската справка на използваната литература. В нея се включва само литературата, която действително е проучена, почетена и използвана при написването на дипломната работа, цитирана точни или в свободен  преразказ. Тя се оформя по правилата и изискванията на библиографското описание.

            След редактирането на текста следва напечатване на дипломната работа. Написването става по утвърдените стандартни размери – 30 реда при 66 знака на ред. Изработва се в два екземпляра. Първият се депозира в катедрата за рецензиране, а вторият остава за дипломанта.

          След външното оформяне на дипломната работа тя се предава за рецензиране. Депозираният екземпляр в катедрата, трябва да бъде подписан от дипломанта и от научния ръководител.

            С настъпването на промените в нашето общество и възприемането на степените на образование от западна Европа след бакалавърската теза се разработва и дипломна работа – магистърски проект. За разлика от бакалавърската теза при магистърския проект, освен посочените изисквания се изисква от студентът да покаже възможности за изследване в практиката, което е обвързано с неговата професионална реализация в бъдеще.

В заключение, написването на дипломната работа не е лесна работа. Тя задължава студента да се научи да работи с книгата, да прави изследвания, да формира умения за контакти, анализи, които ще съпътстват цялостната му реализация в практиката. Това го задължава да подхожда сериозно към поставените му задачи от научните звена, където се обучава и същевременно да се самоусъвършенства като специалист по професията, която е избрал.



[1] Стоянова М. Разработване и защита на дипломна работа УИ „Стопанство” С., 1997 стр.13

[2] Пак там с. 14

[3] Илиев Йосиф и др. Организация на индустриалната фирма. Учебно помагало УИ С., 2002 с. 281 -283













Гласувай:
21



1. brym4ence87 - Направо купуват готови дипломни работи, писани на кило
22.07.2012 11:03
и отиват на защита, особено при магистратурите. Знае се, но нищо не променят! ...
цитирай
2. tota - 1. brym4ence87 - Направо купуват готови дипломни работи, писани на кило
22.07.2012 11:46
Да, за съжаление, съществува тази практика. Но има и студенти, които сами пишат дипломните си работи. Може да са малко, но все още се срещат.

Хубав ден!
цитирай
3. megg - Стъпка по стъпка
22.07.2012 17:06
Ати, привет, толкова детайлно даваш насоки и с желание да помогнеш на младите хора да намерят верния път за своите разработки. Сигурно има и дипломанти, които си купуват дипломните работи, но - разни хора ... Пък си мисля и че този техен избор най - вероятно ще им изиграе лоша шега.
Хубава неделна вечер, Ати! :)
цитирай
4. tota - 3. megg - Стъпка по стъпка
22.07.2012 18:23
Мила Мег, не бива да слагаме всички под един знаменател. Не всички са еднакви. Всеки сам върви по своя път, който е избрал. Надявам се да има смисъл от тези два постинга.
Благодаря за пожеланията! Хубава вечер и на теб!
Поздрави!
цитирай
5. анонимен - Ще го препоръчам
22.07.2012 19:26
на познати - децата им са пред дипломиране. Много полезен труд. Жалко, че когато бях студент, никой не даваше толкова насоки ;))
цитирай
6. tota - 5. gogi6666 - Ще го препоръчам
22.07.2012 19:57
Благодаря! Дано да има полза от това, което съм писала преди време.
Хубава, лятна, споделена вечер!
цитирай
7. yotovava - Еееее, толкова отдавна беше :))))))))))
22.07.2012 21:31
Но сега с детенце се занимавам в училищните му занимания и той знае как да търси материали по нтернет, обсъждаме ги...
Малък е още, но вероятно ще има полза, ако прочете.

Хубава седмица
Валя
цитирай
8. tota - 7. yotovava - Еееее, толкова отдавна беше :))))))))))
22.07.2012 23:05
Да, Валя, но след нас идват други...за тях е.
Благодаря за пожеланията!

Хубава седмица!
цитирай
9. sande - Санде: Залудо работи, залудо не стой ...
23.07.2012 11:43
Все ще има полза някой.

И се надявам - ще благодари.

Поздрави, Ати!
цитирай
10. tota - 9. sande - Санде: Залудо работи, залудо не стой ...
23.07.2012 11:53
Добре би било да знаем поговорките и да се поучаваме от тях.

Хубав ден, Санде!
цитирай
11. kostadin - Доста отдавна дипломните работи се ...
23.07.2012 13:50
Доста отдавна дипломните работи се преписват
цитирай
12. ckarlet - Ще е от полза за тези, които ще пишат и ...
23.07.2012 15:16
Ще е от полза за тези, които ще пишат и защитават дипломна работа, Тота!
Поздрави!
цитирай
13. kostadin - Чета сега една нова книжка"...
23.07.2012 22:32
Чета сега една нова книжка"консумативното общество"
В прдговора е казано ,че в това глобално общество няма да има нужда от университети и автономна наука.

Мисля си ,че нашето образование ни тласка упорито натам
цитирай
14. tota - 13. kostadin - Чета сега една нова книжка"...
23.07.2012 22:51
Кой знае накъде върви светът? Но определено без образование нито едно общество не е прогресирало... То, образованието е един от стълбовете на всяка държава. Страшно е, ако се размият границите и посредствеността надделее.
цитирай
15. tota - Библиографско описание при цитиране
01.10.2012 14:48
By Весела Ангелова, on юни 29th, 2011

Един от въпросите, на които се налага да отговаряме често, се отнася до видовете библиографско цитиране при писане на дипломни работи и магистърски тези. Проблемът се корени във факта, че колкото университети имаме, толкова са различни и изискванията. А не е рядко срещано явлението, при което различните катедри от един и същ университет се различават в условията, които поставят на дипломантите. Ето защо няма как да ви посочим универсални правила за цитиране, под които да се подпишем, че гарантирано ще покрият изискването на вашия университет, факултет или катедра.

Все пак можем да ви дадем някои насоки.

Продължението тук: http://prilivi.eu/2011/06/citation/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12232700
Постинги: 1347
Коментари: 16857
Гласове: 70803
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930