Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2020 16:24 - Инферналии
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 613 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Инферналии 27 Дек. 2020 автор ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик. 2 505 image  Снимка: Архив Емил Хърсев

Унил и печален посрещна светът тазгодишното зимно слънцестоене, а това от древни времена е празникът на надеждата, защото сред студа и мрака на най-дългата нощ слънцето се възражда, денят започва да расте, усеща се ново начало. Затова тези дни в края на годината, Dies Natalis Solis Invicti, дните на рождението на непобедимото слънце, мъдрите римляни отреждали за фестивала Сатурналии. През Сатурналиите падали всички забрани и задръжки, всички се отдавали на пиянство, веселие, пируване и забавления. Владетелите на първата световна империя добре разбирали, че поданиците имат нужда от веселие, от усещане за щастие, от вяра и надежда. Човек и народ, лишени от радост, загубили надежда, трудно се управляват. Разбит от скръб и страх човек можеш да пребиеш, даже да убиеш, но ако е загубил енергия и желание за живот, не можеш да го накараш да работи. Това явно не съзнават днешните недъгави управници на света. С лека ръка, подражавайки един на друг, те наложиха точно сега, през „най-добрите дни“ (Гай Валерий Катул), най-суровите ограничения, най-крайните забрани. Лекомислено

 обърнаха Рождеството в някакви Инферналии

 

 (от inferno, лат. ад) и под техния знак ще посрещнем новата година. Такива съдбовни грешки владетелите допускат от високомерие, съчетано с лекомислие. Те винаги се плащат скъпо и от владетелите, и от поданиците. Владетелят губи престола, свободата или главата си, нацията губи доход и богатство, когато стопанството изпадне в хаос и безпътица. Ужасяващи инферналии изпълват икономическите прогнози, които традиционно се публикуват малко преди да настъпи новата година. Повечето са чисти фантазии, но няколко опасни тенденции трябва да следим. И да се пази от тях който може и знае как да го направи.

Зенит и заник на трилионерите. Все още няма трилионери (хора с богатство от един трилион долара). Но скоро може да поздравим първия от новата порода. Сп. "Форбс" изчислява имането на най-заможния, Джеф Безос от "Амазон", на 113 млрд. долара в края на 2019 г. Но той спечели най-много от пандемията. Заключените по домовете си хора поръчват все по-често от насъщните им panem et circenses (лат. хляб и зрелища) през интернет и все повече от лидера "Амазон". Затова богатството на г-н Безос, който продължава да държи 11% от акциите, е набъбнало в пандемията с над 80%, казват. С този темп и безспорните възможности дори само за екстензивно разширение на бизнеса на компанията, за 4 до 5 години "Амазон" ще ни дари първия трилионер. Световното нещастие е вдигнало състоянието и на другите водачи в списъка на "Форбс". Но възходът на милиардерите се оказва опасен и неприемлив за милиарди хора и достигна толкова широк консенсус срещу личното свръхбогатство, че властите по цял свят погнаха гигантите – с иск за принудително разделяне на "Гугъл" и "Фейсбук" в САЩ, с цял нов пакет мерки срещу глобалните гиганти в Евросъюза. По-умните свръхбогати (Бъфет, Гейтс) разбират, че светът няма да търпи хора с лични доходи колкото на средна държава. Те знаят как САЩ разбиха през 1911 г. "Стандарт Ойл" на фамилията Рокфелер и сами вземат мерки да разпределят богатството си чрез нови начини за безличен контрол. След пандемията ще започне разбиването на свръхбогатите. Със сигурност ще бъдат затворени фермите за еднорози и производството на милиардери за един ден. Томове са написани с аргументи защо се налага. Това е необозримо дълбока промяна в самата сърцевина на световното стопанство. Нова ера.

 Данък върху богатството.

 Можем да проследим как глухото недоволство срещу свръхбогатите, усилено от лишенията на кризата, буквално за месеци кристализира в явен консенсус между все по-широки кръгове в политиката и бизнеса, включително сред самите милиардери, че „богатите трябва да плащат повече“. Начинът за бързо и ефективно облагане на натрупаните богатства е добре познат на финансистите още от 5 в. пр. н.е. И това не е прогресивното подоходно облагане (то лесно се избягва и прехвърля), а чрез пряк данък върху богатството. Като атинската есфора (εἰσφορά), за която говори колегата Тукидид или данъка закат, наложен от самия Пророк Мохамед. Ако утре бъде предложен, такъв данък ще събере мнозинство в парламентите на практически всички индустриални, а и в повечето развиващи се страни по света. И това предстои. Обаче свят, в който сериозно се облага капиталът, вече ще е съвсем различен и от класическия, и от глобалния капитализъм, какъвто го знаем днес.

Заличаване на дълга.

 В лакомията си днешният свят е задлъжнял толкова, че са застрашени самите основи на финансовата система. Свръхдлъжници са държавите, фирмите, домакинствата. Натрупаният дълг изобщо не може да бъде платен, а една остра дългова криза ще блокира целия световен обмен, оттам и производството, в такава степен, че сривът от изключването (lockout) ще ни изглежда като лек уплах. Пример за хаос с такава дълбочина можем да потърсим в натуралната икономика на континентална Европа (Германия, Австрия, Италия) след Първата световна война. Неслучайно в центъра на програмата „Рестарт“ (Reset) на Световния икономически форум стои идеята за заличаване на целия натрупан дълг. Тя може да стигне до ликвидация на цялата рентиерска класа, финансов мор на пенсионерите и дълбока експроприация на спестяванията. Затова не вярвам идеята да се приеме някога открито, със закон – пр. заличаване на всички вземания в портфейла на ЕЦБ, като вече предложиха няколко шарени евродепутати. Друг е въпросът, че изход няма и дългът ще бъде заличаван, отмиван, облекчаван, обезценяван. Значи – и спестяванията, и пенсиите, и рентите. Всеки човек и бизнес трябва да реши как ще организира и съхранява своята ликвидност и нужното натрупване.

Това са трите най-дълбоки и опасни за всекиго тенденции в световното стопанство. Те няма да ни подминат. Разбира се, едва ли ще преживеем взривна развръзка догодина, каквото и да говорят пророците на кризата. По-скоро процесите ще се развиват бавно и мъчително. В инферналиите има повече хаос, отколкото ужас. Но моделът на потребителското общество се разпада, а в новите условия за бизнес важно правило ще стане „и не бъди богат“.
Гласувай:
8
01. tota - ssto Да прощава Хърсев, но ...
29.12.2020 16:46
ssto

Да прощава Хърсев, но ето една прогноза на един швейцарски анализатор.
По-долу описвам потенциален сценарий за следващите 5-10 години:
Най-голямото икономическо бедствие в историята
Светът се насочва към икономическа катастрофа, далеч по-голяма от депресията от 30-те години. Наистина няма аналог в историята, тъй като светът никога досега не е бил в подобна ситуация, в която всички ключови икономики са изложени на риск.
Глобалният дълг ще убие световната икономика
Никога досега в историята всички ключови държави не са живели така далеч от възможностите си за толкова дълго време. И никога преди глобалният дълг не е надхвърлял глобалния БВП с почти 4 пъти.
$ 2 квадрилиона дълг и пасиви
В допълнение към главницата, необезпечените задължения като здравно осигуряване и пенсии са поне 300 трилиона долара в световен мащаб. Ако добавим 1,5 трилиона долара деривати, които могат да се превърнат в реален дълг в случай на несъстоятелност на контрагентите, тогава размерът на дълга и пасивите ще надхвърли 2 квадрилиона долара.
Дългът 30 пъти над БВП не може да бъде изплатен
2 квадрилиона долара са почти 20 пъти повече от световния БВП. Кой ще изплати този дълг? Определено не е сегашното поколение, което е натрупало по-голямата част от него. И определено не бъдещите поколения, тъй като те няма да имат нито средства, нито желание да платят за греховете на предишното поколение.
Дългът нараства по-бързо
Повечето ключови икономики продължават да харчат пари, които нямат, а оттам печатат пари и натрупват кредити все повече и повече. Например американският дълг се е увеличил с 800 млрд. Долара от юни насам**. Когато американската икономика се спъне през следващите години, годишният дефицит от 1-2 трилиона долара ще се умножи. И когато банковата система е под натиск, което се случва сега, печатането на пари ще се ускорява все повече и повече. Когато глобалната икономика се разклати, дефицитите и дълга ще нарастват бързо в повечето ключови държави.
Отрицателните проценти са рецепта за бедствие
Отрицателните нива са катастрофа за света. Повече от 17 трилиона долара облигации сега са отрицателни. Първо, това убива мотивацията за спестяване. Основният икономически принцип е, че спестяването е равно на инвестиции. Светът не може да расте устойчиво, когато инвестициите се финансират единствено чрез отпечатване на дългове или пари. Без спестявания повечето банки нямат средства, които да заемат на бизнеса. По този начин инвестициите ще се забавят значително. Отрицателните ставки също карат инвеститорите да преследват все по-рискови инвестиции, за да генерират по-висока възвръщаемост. Също така пенсионните фондове няма да постигнат адекватна възвръщаемост за покриване на текущи задължения.
Дългът и всички активи в балона, като акции и недвижими имоти, ще се сринат
Подобно на климата, практически всички класове активи са прегрявани. Балоните, създадени от кредитната експанзия, ще рухнат през следващите години, заедно с дълга, който ги е създал. Централните банки в света отчаяно ще се опитат да спасят световната икономика, като печатат неограничени суми пари.
Всички валути падат до нула - дефлация ще последва хиперинфлация
С ускоряването на печатането на пари хартиените пари ще станат безполезни и светът ще бъде обзет от депресирана хиперинфлация. Периодите на хиперинфлация продължават средно 1-3 години, последвани от дефлационен срив в реалната стойност на всички активи. Тогава значителни части от финансовата система ще престанат да функционират или ще фалират.
Правителствата ще загубят контрол
Преди да се формират нови обществено-политически системи, ще настъпят социални вълнения и вълнения. Престъпността ще бъде широко разпространена, тъй като отчаяните и гладни хора се опитват да изхранят себе си и децата си. В много страни имигрантите ще бъдат обвинявани за нещастието. Десните и левите радикали ще се борят с имигрантите. Може да има периоди на анархия, когато правителствата губят контрол. Не мисля, че тогава светът ще бъде управляван от елита. Нестабилният срив на балоните на активите и световната икономика ще бъдат неуправляеми.
Световните пазари са на ръба на колапса
Горният сценарий може да започне по всяко време. В много отношения това вече е започнало. Светът ще осъзнае следващата фаза едва когато на глобалните пазари започне първата сериозна фаза на предстоящия епохален колапс. Може би ще видим това още през октомври **, тъй като именно през този месец често се случват свлачища. Или ще започне едва в началото на 2020 г. Ще започнем да наблюдаваме и засилен натиск във финансовата система, включително проблемите на много европейски и американски банки.
Когато мехурчетата се спукат, нещата могат да се движат много бързо. Горният сценарий може да се развие след няколко години, вероятно не повече от пет. Но това не означава, че след пет години икономиката ще започне да се възстановява бързо. Просто дотогава пазарите и най-лошите проблеми ще са отдолу. Но след това светът ще пълзи по това дъно в продължение на много, много години.
**Прогнозата е от 29 октомври 2019 г. и времето вече я опроверга донякъде, но дали изцяло и дали грешката не е само в сроковете?


цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 10273904
Постинги: 1280
Коментари: 16688
Гласове: 65177
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930